StoryEditorOCM
Slanoukusna i blagotvorna

Skuhajte juhu od rajčice, prava je likarija zbog sastojka koji štiti od raka i bolesti srca, jača kosti i poljepšava kožu

Piše T. S. M.
1. srpnja 2025. - 07:05

Kad upeče ljetni zvizdan, svima nam prijaju jela poput juhe od poma, jednostavnog jela bogatog okusa koje nam, pored doze užitka donosi i obilatu dozu likopena, fitonutrijenta o kojem trebaju voditi računa svi oni koji se vole sunčati, ali čak i oni kojima sunce smeta jer može pružiti određenu zaštitu od opeklina od sunca i UV oštećenja te doprinijeti zdravijem izgledu kože.

Snažan je to antioksidans poznat je po svom potencijalu zaštite od raka, srčanih i neurodegenerativnih bolesti, uz istovremeno poboljšanje zdravlja kože i gustoću kostiju. Ovaj bismo nutrijentrijent ljeti trebali unositi u svakoj prilici, a tanjur ukusne juhe od rajčica, složit ćete se, jedan je od najugodnijih načina za to obaviti.

Nudimo vam recept za bogatu, aromatičnu juha koja se lako priprema, a još je bolja kad se posluži uz malo prepečenog kruha i pregršt izdašnih strugotina parmezana.

Juha od rajčica s parmezanom

Sastojci: 

800 g zrelih rajčica 
1 luk
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 manja mrkva
1 stabljika celera (ili pola ako je velika)
500 ml povrtnog temeljca (ili vode)
1 žličica šećera
½ žličice suhog origana ili timijana
svježi bosiljak 
parmezan 
sol, papar

Priprema:

Ogulite i nasjeckajte luk, češnjak, mrkvu i celer.

U većem loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk, češnjak, mrkvu i celer. Pirjajte na srednje jakoj vatri 5–7 minuta, dok povrće ne omekša.

Dodajte narezane rajčice, šećer, sol i suhe začine.

Ulijte temeljac. Kad zakipi, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 20 minuta.

Maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom (ili u blenderu) dok ne dobijete glatku juhu. Provjerite treba li dodati još soli ili šećera, dodajte papar i svježi bosiljak pa prokuhajte još minutu-dvije.

Podijelite u tanjure, a u svaki dodajte obilatu šaku krupno ribanog parmezana ili trakice sira narezane strugačem za sir. Po želji poslužite uz prepečeni kruh. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 22:48