Kad upeče ljetni zvizdan, svima nam prijaju jela poput juhe od poma, jednostavnog jela bogatog okusa koje nam, pored doze užitka donosi i obilatu dozu likopena, fitonutrijenta o kojem trebaju voditi računa svi oni koji se vole sunčati, ali čak i oni kojima sunce smeta jer može pružiti određenu zaštitu od opeklina od sunca i UV oštećenja te doprinijeti zdravijem izgledu kože.
Snažan je to antioksidans poznat je po svom potencijalu zaštite od raka, srčanih i neurodegenerativnih bolesti, uz istovremeno poboljšanje zdravlja kože i gustoću kostiju. Ovaj bismo nutrijentrijent ljeti trebali unositi u svakoj prilici, a tanjur ukusne juhe od rajčica, složit ćete se, jedan je od najugodnijih načina za to obaviti.
Nudimo vam recept za bogatu, aromatičnu juha koja se lako priprema, a još je bolja kad se posluži uz malo prepečenog kruha i pregršt izdašnih strugotina parmezana.
Juha od rajčica s parmezanom
Sastojci:
800 g zrelih rajčica
1 luk
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 manja mrkva
1 stabljika celera (ili pola ako je velika)
500 ml povrtnog temeljca (ili vode)
1 žličica šećera
½ žličice suhog origana ili timijana
svježi bosiljak
parmezan
sol, papar
Priprema:
Ogulite i nasjeckajte luk, češnjak, mrkvu i celer.
U većem loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk, češnjak, mrkvu i celer. Pirjajte na srednje jakoj vatri 5–7 minuta, dok povrće ne omekša.
Dodajte narezane rajčice, šećer, sol i suhe začine.
Ulijte temeljac. Kad zakipi, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 20 minuta.
Maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom (ili u blenderu) dok ne dobijete glatku juhu. Provjerite treba li dodati još soli ili šećera, dodajte papar i svježi bosiljak pa prokuhajte još minutu-dvije.
Podijelite u tanjure, a u svaki dodajte obilatu šaku krupno ribanog parmezana ili trakice sira narezane strugačem za sir. Po želji poslužite uz prepečeni kruh.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....