Proljeće je iza ugla i uskoro ćemo uživati u obilju mladog sezonskog povrća, no zasad smo još uvijek osuđeni na zimske sorte - i pomalo nam ih je već dosta. Čini li vam se da stalno jedete isto povrće, možda biste trebali malo bpolje pogledati što se sve nudi, jer određene vrste verdure mnogima lako prolaze ispod radara, najčešće zbog toga što ne znaju što se s njima sve može napraviti.
Među takvo zanemareno povrće ubraja se i pastrnjak, duguljasti bijeli gomolj nalik na korijen peršina. U našim je krajevima manje popularan pa ga većina onih koji ga se ipak odvaže kupiti koristi isključivo prilikom kuhanja juhe, dodajući ga zajedno sa spomenutim peršinom, a to je prava šteta jer može ga se iskoristiti i puno bolje.
No evo najprije riječ-dvije zašto biste uopće trebali obratiti pažnju na to povrće koje podsjeća na anemične mrkve. Pastrnjak je bogat vitaminom C i to u tolikoj mjeri da se u oko 150 g sirovog pastrnjaka nalazi oko 26 posto preporučenog dnevnog unosa tog vitamina. Kuhanjem se dio tog vitamina izgubi, ali unatoč tome bude ga dovoljno da bi nam osigurao oko 22 posto preporučenog dnevnog unosa.
Pastrnjak je također dobar izvor vlakana koja su ključna za zdravlje probavnog sustava i pravilnu probavu te također pomažu u usporavanju apsorpcije šećera čime sprječavaju nagle skokove razine šećera u krvi.
Pored toga pastrnjak je bogat kalijem, mineralom koji pomaže u radu srca, uravnotežuje krvni tlak i smanjuje rizik od bubrežnih kamenaca.
Jedan od najboljih načina za pripremu pastrnjaka je njegovo pečenje, kako ništa od vrijednih sastojaka ne bi završilo u vodi, preporučljivo je i kuhanje na pari, no jednostavan, a jako dobar način njegove pripreme je kuhanje u malo vode. Tako skuhan pastrnjak lako ćete pretvoriti u krem juhu.
Za pripremu ovog jednostavnog, ali ukusnog jela potrebno je nešto više od pola sata, a osim pastrnjaka, neće vam trebati vjerojatno baš ništa što već nemate u smočnici.
Krem juha od pastrnjaka
Sastojci:
850 g pastrnjaka
10 g maslaca
180 ml nezaslađenog slatkog vrhnja s najmanje 30 posto mliječne masti
160 g mladog luka ili ljutike
40 g luka
1,8 ml povrtne ili pileće juhe
180 ml bijelog vina1 žličica bijelog octa
sol, papar
Priprema:
Na otopljenom maslacu prodinstajte sitno nasjeckanu ljutiku, sitno nasjeckan luk i ocat. Kad povrće omekša, dodajte bijelo vino, pričekajte da ishlapi alkohol pa dodajte povrtnu ili pileću juhu i pastrnjak narezan na kockice.
Pojačajte vatru i dovedite smjesu do vrenja, zatim je smanjite i poklopite posudu. Nakon otprilike pola sata maknite juhu s vatre i usitnite je štapnim mikserom. Propasirajte je da bi bila što kremastija pa joj dodajte vrhnje, sol i papar. Dobro promiješajte pa još kratko kuhajte uz miješanje, kušajte treba li dotjerati okus pa poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....