StoryEditorOCM
Slanoprava DELIKATESa

Sušene rajčice možete pripremiti i u pećnici! Imate li viška domaćih poma, ovo je najbolji način za njihovo konzerviranje

Piše K. V.
17. srpnja 2025. - 16:58

Sušenje je još jedan od načina konzerviranja rajčice. Osušene i adekvatno spremljene bez problema mogu trajati do sljedeće sezone svježih rajčica. Praktično sušenje je rezultiralo pravom delikatesom pa su sušene rajčice sastojak mnogih jela, osobito u kuhinji juga Italije. No koriste se u grčkoj i španjolskoj kuhinji, a rado ih usvaja i moderna mediteranska i vegetarijanska kuhinja.

Cijenjene su zbog specifične intenzivne, slatkasto kiselkaste arome koju rajčice sušenjem poprimaju, pa daju bogat umami okus jelima. Divno se kombiniraju u umacima za tjestenine, salatama i sendvičima, ali možete ih dodati u kajganu ili servirati na plati sa sirevima kao predjelo.

image
Diana Miller/Connect Images Via Afp

Najčešće ih nalazimo pod nazivom „sun – dried tomatoes“ zapakirane u teglice s maslinovim uljem i začinima. Upravo takve možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. Ako se odlučite za to, birajte manje vodenaste rajčice, a za to su najprikladnije sorte šljivara, osobitno one manje krupne. Cherry rajčice će također poslužiti, ali za optimalan rezultat pripazite da nisu presitne.

Sušene rajčice

Sastojci:

svježe rajčice
ekstra djevičansko maslinovo ulje
češnjak
sol
sušeni timijan, origano
chili papričice i lovor po želji

Priprema:

Svježe rajčice operite, osušite i po dužiti prepolovite. Zagrijte pećnicu na 90 – 110 °C, ako imate ventilator uključite ga. Lim za pečenje obližite papirom za pečenje i posložite rajčice prerezanom stranom prema gore, pazite da se ne preklapaju i posolite. Dok solite, vodite računa o tome da će rajčice sušenjem izgubiti polovicu mase.

Stavite rajčice u pećnicu na sušenje. Dobro je ostaviti vrata pećnice lagano odškrinuta uz pomoć kuhače kako bi vlaga mogla izaći. Rajčice nije potrebno okretati u procesu sušenja, ali nemojte ih ostaviti bez nadzora jer vrijeme sušenja ovisi o veličini i količini soka, a može trajati od nekoliko sati do 5 i više. Kad su gotove, rajčice trebaju biti suhe i nabrane, ali ne tvrde.

Operite i sterilizitajte teglice i poklopce u koje ćete spremiti rajčice tako da ćete ih zagrijati u pećnici na 100 °C 10-ak minuta. U sterilizirane teglice slažite rajčice, dodajte nekoliko listića češnjaka, suhe začine origano i/ili timijan, te po želji lovor i ljutu papričicu. Zalijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem tako da ulje pokrije cijeli sadržaj teglice. Dok ulijevate ulje, protresite koji put staklenku kako bi ulje popuilo sve praznine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 12:50