 
Sušenje je još jedan od načina konzerviranja rajčice. Osušene i adekvatno spremljene bez problema mogu trajati do sljedeće sezone svježih rajčica. Praktično sušenje je rezultiralo pravom delikatesom pa su sušene rajčice sastojak mnogih jela, osobito u kuhinji juga Italije. No koriste se u grčkoj i španjolskoj kuhinji, a rado ih usvaja i moderna mediteranska i vegetarijanska kuhinja.
Cijenjene su zbog specifične intenzivne, slatkasto kiselkaste arome koju rajčice sušenjem poprimaju, pa daju bogat umami okus jelima. Divno se kombiniraju u umacima za tjestenine, salatama i sendvičima, ali možete ih dodati u kajganu ili servirati na plati sa sirevima kao predjelo.
Najčešće ih nalazimo pod nazivom „sun – dried tomatoes“ zapakirane u teglice s maslinovim uljem i začinima. Upravo takve možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. Ako se odlučite za to, birajte manje vodenaste rajčice, a za to su najprikladnije sorte šljivara, osobitno one manje krupne. Cherry rajčice će također poslužiti, ali za optimalan rezultat pripazite da nisu presitne.
Sušene rajčice
Sastojci:
svježe rajčice
ekstra djevičansko maslinovo ulje
češnjak
sol
sušeni timijan, origano
chili papričice i lovor po želji
Priprema:
Svježe rajčice operite, osušite i po dužiti prepolovite. Zagrijte pećnicu na 90 – 110 °C, ako imate ventilator uključite ga. Lim za pečenje obližite papirom za pečenje i posložite rajčice prerezanom stranom prema gore, pazite da se ne preklapaju i posolite. Dok solite, vodite računa o tome da će rajčice sušenjem izgubiti polovicu mase.
Stavite rajčice u pećnicu na sušenje. Dobro je ostaviti vrata pećnice lagano odškrinuta uz pomoć kuhače kako bi vlaga mogla izaći. Rajčice nije potrebno okretati u procesu sušenja, ali nemojte ih ostaviti bez nadzora jer vrijeme sušenja ovisi o veličini i količini soka, a može trajati od nekoliko sati do 5 i više. Kad su gotove, rajčice trebaju biti suhe i nabrane, ali ne tvrde.
Operite i sterilizitajte teglice i poklopce u koje ćete spremiti rajčice tako da ćete ih zagrijati u pećnici na 100 °C 10-ak minuta. U sterilizirane teglice slažite rajčice, dodajte nekoliko listića češnjaka, suhe začine origano i/ili timijan, te po želji lovor i ljutu papričicu. Zalijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem tako da ulje pokrije cijeli sadržaj teglice. Dok ulijevate ulje, protresite koji put staklenku kako bi ulje popuilo sve praznine.
 
 
     
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....