StoryEditorOCM
Slanostvoreno za ljeto

Svi pričaju o jelu koje je Plenkoviću pomoglo u postizanju vitkosti: idealno je za vrućine, ne kuha se i vrlo je ukusno

Piše Tea Sumić Miletić
2. srpnja 2025. - 13:41

Jelo koje je do jučer zanimalo samo one sklone blagom avanturizmu, preko noći je postalo interesantno znatno široj publici. Jelo o kojem je riječ je gazpacho, a onaj koji ga je gurnuo u središte zanimanja, ni manje ni više, nego premijer. Hrvatski.

Jučer su Hrvati imali priliku čitati o tome kako je premijer Plenković skinuo 15-ak kilograma zahvaljujući promjeni prehrane, a kao jedno od njegovih novih omiljenih jela spomenut je upravo ovaj specijalitet španjolske gastronomije.

Oni koji znaju kako se točno priprema - i što je još važnije, kako se poslužuje - ovo jelo, znaju i zašto smo naveli da je zanimljivo samo avanturistima. Ne, nema u njemu osobito neobičnih sastojaka, u glavnoj su ulozi sasvim obične pome, ali neobično je što se ovo jelo poslužuje hladno.

Gazpacho je, dakle, hladna juha od rajčice. Juha, pa hladna? A čujte, ako je dobra Plenkoviću, zašto ju i vi ne biste uvrstili na svoj jelovnik? U svakom slučaju, pripremajući gaspacho nećete ugrijati kužinu, a tko zna, možda vam pomogne u postizanju vitkosti.

image
Darko Tomas/Cropix

Zahvaljujući velikom udjelu povrća, ova hladna juha sadrži vrlo malo kalorija, a pritom obiluje vlaknima koja nas dugo drže sitima. Ako gazpacho poslužite kao predjelo, lakše ćete kontrolirati unos kalorija u glavnom obroku. Istaknimo i da rajčice, krastavci, paprika i maslinovo ulje čine snažnu kombinaciju koja potiče probavu, a istovremeno osigurava dugotrajnu svježinu i energiju.

Pored toga, po ovim pasjim vrućinama, kad je organizam pod pritiskom i puno se znoji, svakako nam nije naodmet ni dobra doza vitamina, minerala i antioksidansa koju ovo jelo sadrži, a koji pomažu tijelu da se nosi sa stresom, toplinom i svakodnevnim naporima.

Da zaključimo, gazpacho je jednostavno, osvježavajuće i ukusno jelo kao stvoreno za vruće dane kad nemamo apetita za tešku hranu, a tijelu ipak želimo dati nešto hranjivo. Uz dodatak malo integralnog kruha ili salate bogate proteinima (poput one od slanutka), gazpacho može postati i lagani, ali uravnotežen obrok.

image
Shutterstock

I savjet za kraj: potrudite se odabrati potpuno zrele rajčice neke aromatične, sočne i mesnate sorte kako bi okus jela bio što puniji. Kruhu obavezno skinite koricu i pokušajte koristiti što kvalitetniji te po mogućnosti jučerašnji, a što se tiče luka, najbolje je odabrati ljubičasti.

Gazpacho

Sastojci 

1 kg rajčica 
200 ml hladne vode
5 žlica maslinovog ulja 
3 žlice vinskog octa 
2 režnja češnjaka
2 fete kruha 
1 krastavac
1 zelena paprika 
1 luk 
sol, papar

Priprema:

Operite rajčice, odstranite im peteljku i narežite ih na komade. Ogulite krastavac i nasjeckajte ga. Luk i papriku narežite na manje komade, a češnjak očistite.

U većoj zdjeli pomiješajte rajčice, krastavac, papriku, luk, češnjak i grubo usitnjen kruh. Dodajte ocat, sol, papar i maslinovo ulje.

Sve prebacite u blender ili koristite štapni mikser pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi dodajte hladnu vodu dok ne dobijete željenu gustoću.

Dobivenu smjesu procijedite kroz gusto sito ako želite finiju teksturu, zatim juhu pokrijte i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata, a idealno preko noći, jer okusi će se stajanjem povezati i pojačati.

Poslužite jako hladno, uz dodatak svježeg povrća, prepečenog kruha ili nekoliko kapi maslinova ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2025 13:56