StoryEditorOCM
Slanoslasna musaka

Tako zdrave, a tako skupe: šparoge je najbolje pomiješati s drugim sastojcima, a ovo je spoj za pet. Nabavite krumpir...

Piše T. S. M.
27. ožujka 2025. - 13:43

Šparoge su još uvijek skupe, ali i dalje su jako zdrave. Nježni izdanci bodljikave biljke dobrodošao su dodatak jelovniku jer obiluju antioksidansima, poput flavonoida, polifenola i vitamina C, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u tijelu. Osim toga, prirodni su diuretik, što znači da potiču izlučivanje viška tekućine i toksina iz organizma, čime pridonose zdravlju bubrega i jetre.

Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, šparoge poboljšavaju probavu i potiču zdrav rad crijeva. Također su odlične za zdravlje srca jer sadrže folnu kiselinu, kalij i vlakna koji doprinose zdravlju krvnih žila, pomažu u snižavanju krvnog tlaka i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Njihov pozitivan učinak proteže se i na mozak, jer folna kiselina i vitamin B6 pridonose boljoj kognitivnoj funkciji te mogu smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti.

Osim što su nutritivno bogate, šparoge se tradicionalno smatraju prirodnim afrodizijakom jer mogu poboljšati libido i hormonalnu ravnotežu. Uz to, imaju vrlo malo kalorija, ali su bogate esencijalnim vitaminima i mineralima, što ih čini savršenom namirnicom za one koji paze na prehranu.

No, vraćamo se na početak, i dalje su skupe... Gotovo da ih je šteta jesti same. Srećom, postoje brojna jela u kojima su šparoge na dobar način pomiješane s drugim sastojcima, poput rižota i vrlo poznatog quichea sa šparogama, a mi vam danas nudimo jednu drugu ideju - musaku sa šparogama.

Musaka sa šparogama

Sastojci:

800 g krumpira
400 ml kiselog vrhnja
150 g dimljene šunke 
4 jaja
2 luka
1 vezica šparoga
malo maslaca
sol, papar 

Priperma:

Ogulite krumpir i narežite ga na tanke ploške, a luk nasjeckajte na polumjesece. Šparoge očistite (drvenasti doi nemojte baciti, iskoristite ga za juhe i temeljce kojima ćete podlijevati rižote i slična jela). Jaja i vrhnje pomiješajte i začinite solju i paprom.

Luk ispirjajte na maslacu, a kad postane mekan i uhvati boju, maknite ga s vatre.

Krumpire stavite u tankom sloju na dno posude za pečenje premazane maslacem ili uljem, na njih stavite karamelizirani luk, na njega stavite šunku pa preko toga rasporedite šparoge. Ravnomjerno ih prekrijte jajima s vrhnjem pa prekrijte novim slojem krumpira.

Pecite oko 45 minuta na 180°C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 23:38