StoryEditorOCM
SlanoZASITNO I ZDRAVO

Tanki ste s vremenom, a želite ukusan i hranjiv ručak? Zapečeni grah je odlična ideja, imamo recept kojem ćete se vraćati

Piše P. M.
12. prosinca 2025. - 11:12

Kad hladni dani stignu, ništa ne grije poput zapečenog graha. Ovo jednostavno, a iznimno ukusno jelo odličan je izbor kad ste gladni, a nemate baš previše vremena za kuhanje. Grah je prirodni izvor proteina i vlakana, a u kombinaciji s povrćem dobivate savršeno uravnotežen obrok koji dugo drži sitost.

Zapečeni grah je i praktičan; možete ga pripremiti unaprijed, koristiti grah iz konzerve ili prethodno kuhan, a kombinacije sastojaka prilagoditi svom ukusu. Domaći začini, paprika, luk i malo slanine ili dimljenog sira daju mu pravu zimsku aromu.

image
Profimedia

Zapečeni grah

Sastojci

700 g konzerviranog graha
1 glavica kapule
2 češnja češnjaka
1 crvena paprika
2 žlice koncentrata rajčice
100 ml pasirane rajčice
100 g dimljene slanine ili pancete
maslinovo ulje
prstohvat peršina (po želji)
sol, papar

Priprema

Nasjeckajte kapulu, češnjak i papriku na sitno. Slaninu narežite na kockice. Zagrijte maslinovo ulje u tavi i dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti. Dodajte papriku i dinstajte još nekoliko minute. Umiješajte koncentrat rajčice i pasiranu rajčicu te kuhajte dvije tri minute da se umak poveže.

Ocijedite grah iz konzerve i dodajte u umak zajedno sa slaninom. Posolite i popaprite po ukusu te promiješajte. Smjesu prebacite u nauljenu vatrostalnu posudu. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 20 do 30 minuta. Nakon što izvadite po želji možete posuti peršinom. Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 11:13