Kad hladni dani stignu, ništa ne grije poput zapečenog graha. Ovo jednostavno, a iznimno ukusno jelo odličan je izbor kad ste gladni, a nemate baš previše vremena za kuhanje. Grah je prirodni izvor proteina i vlakana, a u kombinaciji s povrćem dobivate savršeno uravnotežen obrok koji dugo drži sitost.
Zapečeni grah je i praktičan; možete ga pripremiti unaprijed, koristiti grah iz konzerve ili prethodno kuhan, a kombinacije sastojaka prilagoditi svom ukusu. Domaći začini, paprika, luk i malo slanine ili dimljenog sira daju mu pravu zimsku aromu.
Zapečeni grah
Sastojci
700 g konzerviranog graha
1 glavica kapule
2 češnja češnjaka
1 crvena paprika
2 žlice koncentrata rajčice
100 ml pasirane rajčice
100 g dimljene slanine ili pancete
maslinovo ulje
prstohvat peršina (po želji)
sol, papar
Priprema
Nasjeckajte kapulu, češnjak i papriku na sitno. Slaninu narežite na kockice. Zagrijte maslinovo ulje u tavi i dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti. Dodajte papriku i dinstajte još nekoliko minute. Umiješajte koncentrat rajčice i pasiranu rajčicu te kuhajte dvije tri minute da se umak poveže.
Ocijedite grah iz konzerve i dodajte u umak zajedno sa slaninom. Posolite i popaprite po ukusu te promiješajte. Smjesu prebacite u nauljenu vatrostalnu posudu. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 20 do 30 minuta. Nakon što izvadite po želji možete posuti peršinom. Poslužite toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....