Za teletinu mnogi kažu da je to jelo s kojim nema greške, jer uvijek će ispasti dobro i bit će mekana, no oni kojima manjka vještinhe ili su jednostavno imali manje sreće znaju da čak i teletina može biti tvrda i žilava. Sad ćemo vam otkriti kako će vam biti mekana i sočna, ma sočnija čak i od one ispod peke. Upalite pećnicu...
I pripremite teću. Zašto teću? Zato što ćete kuhati varivo iz pećnice, vrlo ukusno jelo na žlicu koje se priprema od teleće plećke i puno povrća. Ana koju pratimo na Instagramu Vitafit By Ana Adria otkrila nam je kako se priprema i objasnila da je ovo vrlo lagano, fit jelo jer po porciji ima 41 gram proteina, 36 grama ugljikohidrata i 23 grama masti te oko 500 kalorija.
Varivo iz pećnice
Sastojci:
1 kg teleće plećke
3 češnja češnjaka
1 velika glavica luka
40 g maslinovog ulja
150 ml crnog vina
30 g koncentrata rajčice
½ čajne žličice suhog ružmarina
1 čajna žličica suhog timijana
1 lovorov list
500 ml goveđeg temeljca + 3 dl za rezervu
250 g mrkve
700 g krumpira
200 g graška
150 g kremastog sira
peršin za posipanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C.
U velikom loncu ili posudi od lijevanog željeza zagrijte dvije žlice maslinovog ulja na srednjoj vatri. Na nekoliko tura popržite teletinu, otprilike 8 minuta, dok ne dobije lijepu smeđu boju. Između tura dodajte još ulja po potrebi. Tijekom prženja meso začinite solju i paprom.
Poprženo meso izvadite i privremeno stavite na stranu.
U istoj posudi pržite luk oko 5 minuta, a zatim dodajte češnjak i pržite još minutu. Umiješajte koncentrat rajčice i kuhajte dodatne 2 minute. Dodajte crno vino i kuhačom ostružite sve zapečene dijelove s dna posude. Pustite da tekućina zavrije i kuhajte na laganoj vatri 1-2 minute. Dodajte suhi ružmarin, timijan, lovorov list i goveđi temeljac.
Lonac stavite u pećnicu na jedan sat. Nakon jednog sata dodajte krumpir i mrkvu. Po potrebi dodajte još malo temeljca, pa vratite lonac u pećnicu na još 1,5 sat.
Izvadite lonac iz pećnice, dodajte zamrznuti grašak i vratite ga u pećnicu na nekoliko minuta.
Jelo ukrasite kremastim sirom i svježim peršinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....