StoryEditorOCM
Slanoimpasto al cucchiaio

Tijesto za pizzu na žlicu: ništa ne treba mijesiti ni valjati, a rezultat će sve oduševiti. Pogledajte kako se lako radi

Piše T. S. M.
23. ožujka 2025. - 17:28

Volite li peći pizzu, ali niste baš neki majstor za tijesto niti vam je strpljenje vrlina, nudimo vam rješenje ravno iz Italije. Za sve koji su se prepoznali u prethodnom opisu, puno bolja opcija od klasičnog tijesta je nešto što se naziva L’impasto per la pizza al cucchiaio - u doslovnom prijevodu tijesto za pizzu na žlicu.

Riječ je o vrlo mekanom i hidratiziranom tijestu koje se ne mijesi rukama na klasičan način, već se miješa žlicom ili kuhačom pa je idealno za one koji žele pripremiti pizzu bez puno truda. Nakon što se tijesto promiješa i odmori, umjesto da se razvalja, ono se jednostavno izlije ili rasporedi žlicom po plehu, zatim se doda nadjev i peče na visokoj temperaturi. Rezultat ovisi o debljini tijesta: rasporedite li ga u malo debljem sloju, dobit ćete pizzu koja je vrlo mekana i prozračna, slično kao kod takozvane bakine pizze, a ako ga stavite u tanjem sloju, bit će sličnija modernim pizzama.

Postoji više recepata za ovo tijesto, a mi smo pronašli jedan zgodan uz koji ide i video. Objavila ga je Renata Briano, poznata talijanska food blogerica, na svom Instagramu. Renata je poručila da je ovo najjednostavnija pizza od svih koje je ikad probala napraviti pa je kao stvorena za one koji nisu baš vješti u kuhinji te dodala kako misli na svoju djecu koja pizzu obično naručuju umjesto da je pokušaju sami napraviti.

"Nije potrebno mijesiti ni preklapati, sastojci se samo pomiješaju kuhačom, a tijesto se ostavi da se diže direktno u zdjeli obloženoj prozirnom folijom. Sastojci su voda, svježi pivski kvasac, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i mješavina 00 i Manitoba brašna za jaču glutensku mrežu i bolje dizanje. Rezultat će biti hrskava pizza izvana i mekana iznutra.", napisala je te dodala da se s istim tijestom može napraviti i focaccia, samo ga treba premazati maslinovim uljem.

Tijesto za pizzu na žlicu

Sastojci (za lim u 40 cm x 30 cm)

230 g 00 brašna
270 g Manitoba brašna
400 ml vode
25 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
8 g svježeg pivskog kvasca
soli prema ukusu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 00:16