StoryEditorOCM
Slanobiramo najbolji recept

Torta, ali slana: Anamarija priprema slojevitu delikatesu s dva pikantna nadjeva zbog koje sendviči padaju u drugi plan

Piše Tea Sumić Miletić
24. ožujka 2025. - 15:05

Na naš poziv čitateljima koji vole kuhati i peći kolače da nam pošalju svoje recepte i fotografije javila se i Anamarija Gulić. Zaljubljenica u kuhanje koju možete pratiti na Instagramu u utrku za vrijednim nagradama upustila se receptom za tortu - ali slanu. 

"Ova slana torta može biti super zamjena sendvičima na nekoj proslavi ili tulumu, a isto tako može biti fora poklon za rođendan nekome tko je više za nešto slano. Za dekoraciju možete koristiti i neko drugo povrće osim navedenog, dodati koju feticu pršuta ili nešto tome slično, ali kikiriki nikako nemojte izostaviti jer torti daje baš poseban okus", poručila je Anamarija.

image
Privatni album

Više detalja o natjecanju možete pročitati ovdje, a u našoj rubrici Spiza i putem taga Biramo najbolji recept (koji ćete pronaći na dnu teksta) možete vidjeti koje smo recepte dosad objavili.

Slana torta

Sastojci:

18 komada kruha za tost

Bijeli nadjev:

150 g ricotta ili krem sira
3 velike žlice majoneze
50 g kiselih krastavaca (naribanih)
1 žličica suhog mažurana
sol po potrebi

Crveni nadjev:

150 g ricotta ili krem sira
2 velike žlice ajvara
1 žlićica suhog bosiljka
50 g zimske salame (sitno,sitno nasjeckane)
sol po potrebi

Dodatno:

200 g ricotta ili krem sira
3 velike žlice majoneze

Dekoracija: 

100 g slanog kikirikija (grubo mljevenog)
2 velike žlice kiselih krastavaca (naribanih)
par rotkvica (tanko narezanih na ploške)
pola rog zelene paprike
10-ak žutih mini rajčica

Priprema:

U zdjeli pomiješajte sve sastojke za bijeli nadjev. Po potrebi dosolite i stavite sa strane.

U drugoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za crveni nadjev. Po potrebi dosolite i stavite sa strane.

Kriškama tost kruha odrežite koricu.

Duguljasti kalup (za kruh) obložite prozirnom folijom. Na dno kalupa stavite kriške kruha, po kruhu ravnomjerno rasporedite pola bijelog nadjeva, zatim složite novi red kruha (svaku krišku malo pritisnete tako da se zalijepi za nadjev), a na njega rasporedite pola crvenog nadjeva.

Zatim opet ide red kruha, pa na njega bijeli nadjev pa još jedan red kruha i na njega crveni nadjev. Slaganje završite redom kruha, sve malo pritisnite, pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 60 minuta.

Tortu izvadite iz hladnjaka pa je zajedno s kalupom preokrenite na servisni tanjur. Maknite kalup i polako uklonite prozirnu foliju.

U zdjeli pomiješajte ricottu ili krem sir i majonezu pa dobivenom smjesom premažite najprije bočne stranice torte, a onda i njen vrh. Sa strane tortu ukrasite grubo mljevenim kikirikijem i kriškama rotkvice, a vrh uz rub ukrasite ribanim kiselim krastavcima dok mu po sredini trebate rasporediti kolutove paprike i mini rajčice. 

Gotovu tortu opet vratite u hladnjak, a prije posluživanja narežite je nožem za kruh na malo deblje kriške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 05:41