Petak je, po tradiciji, dan za ribu na jelovniku, a jesen je u Dalmaciji u znaku liganja. Zbrojimo li to dvoje, jasno je što ćemo vam danas predložiti za ručak, a ulovili ih vi peškafondom ii na punti od portafoja, trebat će vam i jedan dobar recept. Naš je prijedlog jednostavan i tradicionalan, a svima će se svidjeti: napravite lignje u padeli, ali s malim otklonom od uobičajenog.
Umjesto s krumpirom, poslužite ih s palentom, koja lijepo upija šug i pruža jelu novu notu okusa, a da bi šug bio još bolji, dodajte mu malo šalše, češnjaka i peršina te bijelo vino.
Ako su lignje velike ili ste jako gladni pa vam je važno da budu što brže gotove, možete ih narezati na komade. Ako su, pak, manje, radije ih ostavite u komadu jer će bolje sačuvati okuse.
Šufigane lignje u padeli
Sastojci:
250 g kukuruzne krupice
200 ml maslinovog ulja
200 ml bijelog vina
1 žlica šalše
1 žlica nasjeckanog peršina
2-3 lignje
1 režanj češnjaka
sol, papar
Priprema:
Lignje operite i očistite pa narežite na kolutiće. Kratko ih zapecite u vrućoj padeli na maslinovom ulju. Nakon nekoliko minuta podlijte bijelim vinom, dodajte soli pa poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.
Zatim dodajte žlicu šalše, jedan režanj sitno nasjeckanog češnjaka i peršina pa sve promiješajte i ponovno poklopite te pustite jelo da se kuha poklopljeno još desetak minnuta.
Za to vrijeme skuhajte palentu (dodajte malo maslinovog ulja u vodu, bit će još bolja) pa poslužite sve zajedno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....