StoryEditorOCM
Slanotradicionalno, ali...

Tradicionalno jelo s lignjama na ovaj je način još bolje: pripremite ih ovako i bit će mekane i vrlo ukusne. A tek šug...

Piše T. S. M.
31. listopada 2025. - 13:34

Petak je, po tradiciji, dan za ribu na jelovniku, a jesen je u Dalmaciji u znaku liganja. Zbrojimo li to dvoje, jasno je što ćemo vam danas predložiti za ručak, a ulovili ih vi peškafondom ii na punti od portafoja, trebat će vam i jedan dobar recept. Naš je prijedlog jednostavan i tradicionalan, a svima će se svidjeti: napravite lignje u padeli, ali s malim otklonom od uobičajenog.

Umjesto s krumpirom, poslužite ih s palentom, koja lijepo upija šug i pruža jelu novu notu okusa, a da bi šug bio još bolji, dodajte mu malo šalše, češnjaka i peršina te bijelo vino.

Ako su lignje velike ili ste jako gladni pa vam je važno da budu što brže gotove, možete ih narezati na komade. Ako su, pak, manje, radije ih ostavite u komadu jer će bolje sačuvati okuse.

image
Shutterstock

Šufigane lignje u padeli

Sastojci:

250 g kukuruzne krupice
200 ml maslinovog ulja
200 ml bijelog vina
1 žlica šalše
1 žlica nasjeckanog peršina
2-3 lignje
1 režanj češnjaka
sol, papar

Priprema:

Lignje operite i očistite pa narežite na kolutiće. Kratko ih zapecite u vrućoj padeli na maslinovom ulju. Nakon nekoliko minuta podlijte bijelim vinom, dodajte soli pa poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.

Zatim dodajte žlicu šalše, jedan režanj sitno nasjeckanog češnjaka i peršina pa sve promiješajte i ponovno poklopite te pustite jelo da se kuha poklopljeno još desetak minnuta.

Za to vrijeme skuhajte palentu (dodajte malo maslinovog ulja u vodu, bit će još bolja) pa poslužite sve zajedno. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2025 10:16