StoryEditorOCM
Slanobit će hit!

Tuna je skupa, a pravu gurmansku paštetu možete napraviti od ove jadranske ribe. Ne bi je se posramio ni fini restoran!

Piše T. S. M.
19. prosinca 2025. - 18:19

Ako ste ljubitelj paštete od tune, a uvijek vam je muka izdvojiti zaista pretjeran iznos za dvije-tri konzerve tunjevine, nudimo vam odlično rješenje. Zaboravite tunu i kupite - mola. Bez zafrkancije, od mola (ili oslića) može se napraviti pravi gurmanski namaz, savršen za krekere, fetice francuza ili, ako imate strpljenja za napraviti ih, one delikatne brodiće od prhkog tijesta.

Prednost mola pred tunom je u tome što daje paštetu blagog okusa, koji se lijepo može nadograditi sastojcima poput svježeg vlasca, kapara, limunove korice ili par kapi bijelog vina, čak pjenušca, a volite li pikantnije paštete dodajte malo svježe ribanog parmezana, malo dijonskog senfa ili svježe samljeven bijeli papar.

image
Olga Kriger/alamy/profimedia/Olga Kriger/alamy/profimedia

Želite li nešto izraženiji riblji okus, filete mola možete prokuhati u temeljcu (najbolje od ribljih kostiju i ljuštura škampa ili kozica, prethodno zapečenih u pećnici) ili im pridružiti koju konzerviranu srdelu ili slanog inćuna.

Pašteta od mola

Sastojci

400 g fileta oslića
80 g maslaca
1-2 žličice limunova soka
sol, bijeli papar

Priprema

Filete oslića kratko poširajte u lagano posoljenoj vodi, tek toliko da meso pobijeli i postane mekano. Izvadite ih, dobro ocijedite i ostavite da se potpuno ohlade. Ohlađeni oslić stavite u posudu, dodajte maslac sobne temperature i limunov sok pa sve usitnite štapnim mikserom ili u sjeckalici dok ne dobijete glatku i mazivu smjesu. Kušajte i po potrebi dodajte malo soli i papra. Paštetu poklopite i ostavite u hladnjaku barem 30 minuta da se okusi povežu i tekstura učvrsti.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2025 18:19