Ako ste ljubitelj paštete od tune, a uvijek vam je muka izdvojiti zaista pretjeran iznos za dvije-tri konzerve tunjevine, nudimo vam odlično rješenje. Zaboravite tunu i kupite - mola. Bez zafrkancije, od mola (ili oslića) može se napraviti pravi gurmanski namaz, savršen za krekere, fetice francuza ili, ako imate strpljenja za napraviti ih, one delikatne brodiće od prhkog tijesta.
Prednost mola pred tunom je u tome što daje paštetu blagog okusa, koji se lijepo može nadograditi sastojcima poput svježeg vlasca, kapara, limunove korice ili par kapi bijelog vina, čak pjenušca, a volite li pikantnije paštete dodajte malo svježe ribanog parmezana, malo dijonskog senfa ili svježe samljeven bijeli papar.
Želite li nešto izraženiji riblji okus, filete mola možete prokuhati u temeljcu (najbolje od ribljih kostiju i ljuštura škampa ili kozica, prethodno zapečenih u pećnici) ili im pridružiti koju konzerviranu srdelu ili slanog inćuna.
Pašteta od mola
Sastojci
400 g fileta oslića
80 g maslaca
1-2 žličice limunova soka
sol, bijeli papar
Priprema
Filete oslića kratko poširajte u lagano posoljenoj vodi, tek toliko da meso pobijeli i postane mekano. Izvadite ih, dobro ocijedite i ostavite da se potpuno ohlade. Ohlađeni oslić stavite u posudu, dodajte maslac sobne temperature i limunov sok pa sve usitnite štapnim mikserom ili u sjeckalici dok ne dobijete glatku i mazivu smjesu. Kušajte i po potrebi dodajte malo soli i papra. Paštetu poklopite i ostavite u hladnjaku barem 30 minuta da se okusi povežu i tekstura učvrsti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....