StoryEditorOCM
SlanoSvjetski dan mora

U počast sitnoj plavoj ribi, hraniteljici mora i ljudi: srdela i inćun, pečeni i na lešo

Piše B. P.
8. lipnja 2024. - 17:38
U Tribunjskoj luci Sv. Nikola zadarski ribari imali su iskrcaj srdele i incuna s plivarica u kamione hladnjace.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

Banci na peškarijama opet su zasrebrili od srdela, inćuna i druge plave ribe. Gotov je lovostaj, razdoblje je mraka i plivarice opet love najvažniju ribu u biološkom lancu Jadranskog mora. Na dan Svjetskih mora i oceana prisjetimo se da se ta skromna riba velike nutricionističke vrijednosti oduvijek nazivala hraniteljicom puka i da je ona ključ održanja vitalnosti mora koje počesto uzimamo zdravo za gotovo.

Ribolov na sitnu plavu ribu čini najveći dio hrvatskog izvoza i temelj je našeg ribarstva. Skromna, a opet, hranjovošću i gastronomski raskošna srdela košta otprilike kao i kutija cigareta. Nitko ne bi trebao sebi dopustiti da pokraj takve hrane iz mora ostaje gladan!

Donosimo dva recepta za pripremu srdele i inćuna, mićuna ili krivca kako ga još nazivamo u Šibeniku....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 05:37