Banci na peškarijama opet su zasrebrili od srdela, inćuna i druge plave ribe. Gotov je lovostaj, razdoblje je mraka i plivarice opet love najvažniju ribu u biološkom lancu Jadranskog mora. Na dan Svjetskih mora i oceana prisjetimo se da se ta skromna riba velike nutricionističke vrijednosti oduvijek nazivala hraniteljicom puka i da je ona ključ održanja vitalnosti mora koje počesto uzimamo zdravo za gotovo.
Ribolov na sitnu plavu ribu čini najveći dio hrvatskog izvoza i temelj je našeg ribarstva. Skromna, a opet, hranjovošću i gastronomski raskošna srdela košta otprilike kao i kutija cigareta. Nitko ne bi trebao sebi dopustiti da pokraj takve hrane iz mora ostaje gladan!
Donosimo dva recepta za pripremu srdele i inćuna, mićuna ili krivca kako ga još nazivamo u Šibeniku....
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....