Nema više raže, mačke ni pasa, kad stupi na snagu novi Pravilnik o sportskom i rekreacijskom ribolovu, ova se morska stvorenja više neće smjeti loviti. Nadajmo se da im neće jako ograničiti izlov u okviru ribarske djelatnosti, inače ćmo ih viđati samo u moru ili u akvariju. Više možete pročitati ovdje, a ako ste obožavatelj spomenutih vrsta, nema vam druge nego baciti se lov i njihovu pripremu dok su vam još dostupne. Jer svaka čast peškariji, ipak je poseban gušt pojesti ribu koju si sam ulovio, zar ne?
Što se tiče gore spomenutih vrsta, nama je od svih najmilija raža pa vam predlažemo jedan dobar recept koji je osobito popularan na Hvaru, ali i na Braču. Riječ je o lešo raži usuvo, kod pripreme koje je najveća mudrost skuhati ribu u najmanjoj mogućoj količini telućine, tako da se riba lešaje u vlastitom soku.
Lešo raža usuvo
Sastojci
1,5 kg raže
80 ml maslinova ulja
2 luka
2 režnja češnjaka
sjeckani peršin
papar u zrnu
sol
Priprema
Očistite ražu i posolite je. Luk narežite na ploške, a češnjak na tanke ploškice. Peršin nasjeckajte.
Na maslinovo ulje stavite luk, češnjak, peršin i papar u zrnu pa preko toga stavite ribu. Poklopite i kuhajte na najnižoj vatri oko pola sata, dok riba ne pusti sok.
Kuhajte još 15 minuta na laganoj vatri, dok raža potpuno ne omekša.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....