StoryEditorOCM
Slanoguštajte bez brige

Volite pržene krumpiriće, ali ne volite suvišne kalorije? ‘Lažni pomfrit‘ ukusan je hrskav baš kao i klasični, navalite!

Piše P. M.
18. studenog 2025. - 17:59

Prženi krumpirići omiljena su poslastica mnogih, no zbog visokog udjela masnoće i praznih kalorija često ih izbjegavamo. Zato su društvene mreže i kulinarski blogovi puni ideja za zdravije varijante, a jedna od njih posebno nas je osvojila.

Umjesto klasičnog krumpira, ovaj recept koristi palentu, oblikovanu u hrskave prutiće koji neodoljivo podsjećaju na pomfrit. Priprema je brza i jednostavna, korica izvana je savršeno hrskava, a unutrašnjost mekana.

Najbolje od svega: možete ih umakati u omiljeni umak bez trunke grižnje savjesti. Ali, nemojte sad baš da je umak od tisuću kalorija.

image
Shutterstock

Lažni pomfrit od palente

Sastojci

250 g palente
50 g parmezana 
800 ml vode
2 žlice maslinova ulja
1 žličica suhog origana
1 češanj češnjaka 
sol, papar

Priprema

Zakuhajte vodu s prstohvatom soli i češnjakom, pa dodajte palentu uz miješanje. Kuhajte i miješajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre, dodajte parmezan, origano i papar, pa dobro promiješajte.

Izlijte smjesu u plitku posudu obloženu papirom za pečenje i poravnajte. Ostavite da se u potpunosti ohladi i stvrdne (najbolje sat vremena u hladnjaku).

Narežite na prutiće nalik pomfritu. Premažite maslinovim uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 220 °C oko 20 minuta, dok ne postanu hrskavi. Poslužite uz omiljeni umak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. prosinac 2025 10:48