StoryEditorOCM
Slanomažite bez brige

Za samo tri eura možete dobiti pola kilograma delikatesne paštete koja će okusom razveseliti i gurmane, a radi se lako

Piše T. S. M.
17. prosinca 2025. - 11:56

Volite li namaze poput pašteta, možda razmišljate kako bi bilo dobro blagdanski stol upotpuniti jednom malo finijom pašteticom. Možda ste već bacili oko na one koje se nude u trgovinama i odlučili pričekati akciju - jer paštete su, osobito one delikatesne, poprilično skupe, a kad planirate objed za više osoba zadnje što vam treba je još jedna gurmanska stavka na popisu namirnica.

Srećom, u pašteti se može uživati i uz skroman trošak - i pritom ne mislimo na neke tamo jeftilene, nego na domaću, s ljubavlju i probranim sastojcima pripremeljenu paštetu. Za jednu takvu dovoljno će vam biti oko tri eura troška, a dobit ćete oko pola kilograma paštete, što je i više nego dovoljno za zasititi poveće društvo.

Tajna je u glavnom sastojku, a to su pileća jetra sa srcem, koja se u većini trgovina nude po cijeni koja se kreće oko 2, 50 eura (a na akciji zna biti i 1,80). Međutim, potreban je oprez - zato smo i naveli da ćete koristiti pomno probrane sastojke. Mislili smo to u doslovnom smislu. Jetra i srce razlikuju se po teksturi - prva su mekana, brzo se termički obrađuju i lako se pretvaraju u glatku paštetu, dok su druga mišićno tkivo, čvršća su i imaju drugačiji okus. Ako ih je previše, pašteta postaje grublja i gubi svoju klasičnu mazivost.

image
Elena Hramova/imagebroker/profimedia/Elena Hramova/imagebroker/profimedia

U praksi se kao najbolji omjer pokazao onaj od otprilike 2: 1 u korist jetara. Dakle, ako u pakiranju koje ste kupili bude podjednaka količina obaju sastojaka, pašteta neće biti osobito fina, ni po okusu ni po teksturi. Proberite ih i razdvojite srca od jetre, višak sačuvajte za neku drugu namjenu (prijmerice za dodatak juhi), a zatim pratite recept, jer vam neće odgovarati klasični recept za paštetu od pileće jetre - srca je, naime, potrebno dulje termički obrađivati.

Evo vam savjet za poseban dojam: nakon što usitnite sve sastojke u finu paštetu, dodajte im još i pistacije ili brusnice (po mogućnosti namočene u prošeku ili konjaku) te sve prebacite u četvrtastu duguljastu posudu oboženu prozirnom folijom. Prije poslužianja paštetu prebacite na tanjur i poslužite narezanu na kriške s prepečenim kruhom.

image
Hera Food/alamy/profimedia/Hera Food/alamy/profimedia

Pašteta od pileće jetre

Sastojci

500 g pileće jetre sa srcem
80 g maslaca
2 žlice maslinova ulja
1 žlica prošeka ili konjaka
1 luk
svježi timijan
sol, papar

Priprema

Pileću jetru odvojite od srca. Polovicu količine srca sačuvajte za neko drugo jelo, a polovicu narežite. Narežite luk. Jetru očistite od eventualnih žilica.

Zagrijte maslinovo ulje pa dodajte luk i pirjajte ga na umjerenoj vatri dok ne postane staklast. Dodajte srca i timijan pa pirjajte dok srca ne omekšaju. Dodajte jetru i kratko je pecite sa svih strana, dodajte prošek ili konjak i pričekajte da ishlapi alkohol pa maknite posudu s vatre. Bitno je da se jetra ispeče tek toliko da izgubi sirovu boju, ali da iznutra ostane blago ružičasta, u protivnom će pašteta biti gorkasta i zrnata.

Nakon što se smjesa lagano ohladi, maknite timijan, prebacite smjesu u sjeckalicu ili posudu za štapni mikser, dodajte maslac sobne temperature te sol i papar pa miksajte dok ne dobijete glatku, mazivu paštetu. Paštetu prebacite u hladnjak na barem sat vremena kako bi se stegla prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2025 11:57