Punjene paprike univerzalno su omiljeno jelo, ali ima jednu manu: zahtijeva puno vremena i truda. Ipak, okus mu je neodoljiv, zbog čega nas se većina uopće ne obazire na gore spomenut nedostatak. Ipak, za one koji obožavaju okus ovog jela, rijetko kad im se da s njime gnjaviti, imamo prijedlog koji znatno olakšava pripremu, a jamči jednako uživanje...
Jeste li ikad čuli za juhu od punjenih paprika? To je jušno i gusto jelo, po teksturi bliže varivu ili gulašu nego juhi, a priprema se od osnovnih sastojaka punjenih paprika: mljevenog mesa, riže, paprika, rajčica, luka i začina. Veliki je hit na društenim mrežama, kojima kruži nekoliko recepata i bezbroj tvrdnji da je ova juha jednako dobra kao obožavano jelo, ali se priprema uz daleko manje truda.
Primijetili smo da joj se u nekim receptima dodaje i sir, obično krupno ribani, srednje tvrd i malo masniji. Mi vam ga spominjemo, a vi sami odlučite hoćete li ga koristiti i koliko...
Juha od punjenih paprika
Sastojci
700 g pasirane rajčice
450 g mljevene junetine
280 g sjeckane rajčice
200 g riže
150 g luka
150 g zelenih paprika
800 ml goveđeg temeljca
2 žlice ulja
1 žličica slatke crvene paprike
2 češnja češnjaka
1 ljuta papričica ili malo ljute mljevene paprike
svježi peršin
sir
sol, papar
Priprema
Zagrijte ulje u posudi s debljim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte mljevenu junetinu, pospite je začinima i pržite 4–6 minuta, razbijajući meso drvenom kuhačom dok ne poprimi smeđu boju.
Dodajte nasjeckani luk i paprike pa pirjajte još 4–6 minuta, dok povrće ne omekša. Umiješajte nasjeckani češnjak, posolite i popaprite, te pržite još 30 sekundi dok ne zamiriše.
Dodajte rižu, zatim ulijte goveđi temeljac, pasiranu rajčicu, sjeckane rajčice i ljutu papričicu. Promiješajte i pustite da sve zajedno zavrije.
Kad zakuha, smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko 25 minuta, dok riža ne postane mekana.
Podijelite u tanjure, pospite sjeckanim peršinom i krupno ribanim sirom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....