Dobar mesni toć nešto je što svi volimo, ali problem je što često nemamo vremena za pripremu. Nećemo se odreći pravih šnicela u toću ili gulaša, no sasvim ukusan i zadovoljavajući umak možete dobiti uz puno manje truda. Skoro da bi se priprema mogla svesti na nareži, pomiješaj, peci.
Da, ovo je pečeni toć. Mnogi su već isprobali sporo pečenje mesa, bilo da su spremali razne inačice trganog mesa ili "obično" meso u škrovadi. Kod primjene takve tehnike meso se dugo peče na nižoj temperaturi, poklopljeno, pa je rezultat zaista mekano i sočno meso u bogatom umaku. Ovaj recept poseban je jer se meso prethodno marinira, a peče se uz dodatak svježe paprike. Marinadu ne preskačite jer daje dubinu okusu, no neke sastojke možete zamijeniti ili prolagoditi. Ona sadrži soja sos i Worcestershire umak, pa ako ih nemate u smočnici zamijenite ih s pojačanom dozom balzamičnog octa i papra koji već jesu među sastojcima i dodatno soli, senfa i po želji meda. Najbolje odgovaraju žute i/ili crvene, mesnate paprike babure, no poslužit će i roge.
Najbolje bi bilo da jelo pripremate u posudi od lijevanog željeza, ako je nemate koristite vatrostalnu posudu s poklopcem, idealno keramičku. Ni ona nije nezamjenjiva, u tom slučaju odabranu posudu dobro pokrijte folijom. Ono što vam svakako savjetujemo je da ne koristite tanke ili plitke tepsije jer sastojci moraju biti zbijeni kako bi se sačuvala para i sokovi i postigao željeni efekt sporog pečenja. U konačnici, možete koristiti i obični lonac ako smije u pećnicu, tj nema plastičnih dijelova.
Sporo pečeni juneći umak s paprikom
Sastojci
450 g junećeg odreska (ramstek ili but)
100 ml mesnog temeljca
2 paprike
1 velika glavica luka
2 češnja češnjaka
2 žlice soja umaka
2 žlice Worcestershire umaka
1 žlica octa
1 žličica šećera
papar
maslinovo ulja
kukuruzni škrob + voda
Priprema
Narežite meso na trakice. U zdjeli izmiješajte soja sos, Worcester, ocat, šećer, maslinovo ulje, mljeveni papar i usitnjen češnjak. Dodajte narezano meso i izmiješajte tako da se marinada ravnomjerno rasporedi pa pokriveno stavite u hladnjak da se marinira pola sata do sat. Zagrijte pećnicu na 120 - 130 ºC. Povrće, luk i paprike, narežite na trakice. Ako želite, za dodatan okus meso prepržite sa svih strana na tavi da se lagano karamelizira. Slažite sastojke u posudu za pečenje ovim redoslijedom: na dno luk, zatim meso i na vrh paprike. Sve zalijte ostatkom marinade i temeljcem. Umjesto temljeca možete koristiti odgovarajuću količinu kocke razmućenu u 100 ml vode. Pecite 3 - 4 sata u povremenu provjeru, odnosno dok meso ne postane sasvim mekano. Za kraj, ako vam je umak prerijedak možete ga zgusnuti tako da žlicu škroba razmutite u 100 ml vode i dodate umaku te sve pečete još 15 - 20 min. Poslužite uz rižu ili pire krumpir.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....