Njoke i manistra su nekako srodni prilozi, oba jako omiljeni u našem podneblju. I dok je izrada domaće tjestenine postala egzotika, nešto za one koji žele više, njoke još uvijek često pravimo kod kuće. Razloge možemo potražiti u običaju da se njoke najčešće jedu s pašticadom, pa kad je bal nek‘ je maskenbal! Ako smo se već toliko potrudili oko omiljenog specijaliteta, potrudit ćemo se i oko njoka. Drugi razlog je što kupovne, barem ove industrijske, jednostavno nisu ni približno dobre kao domaće. Koji god razlozi bili, mi u potrpunosti podržavamo izradu domaćih njoka, a zato vam donosimo recept za one od batata! Ne samo da će ove njoke unijeti raznolikost na vaš stol, one će i nutritivno obogatiti vašu prehranu. Batat, naime, sadrži zavidne količine β - karotena koji je antioksidans i važan za naš vid, imunitet i zdravlje kože. Osim toga, sadrži vlakna koja su vrijedna za zdravlje naših crijeva, pa onda i cjelokupnog organizma.
Iako se batat još zove slatki krumpir, on ima svoju osobnost i malo je nepošteno doživljavati ga kao malo drugačiji krumpir. Prvenstveno su različitog okusa i batat ima svoju karakterističnu, slatku aromu i od krumpira sasvim drugačiju, kremastu teksturu. Ali zajedničko im je da su oboje odlične sirovine za njoke! Osim drugačijeg okusa, batat će njokima dati i predivnu, narančastu boju (odlučite li se raditi s narančastim, naravno). S obzirom na aromu, ove njoke će sjajno ići s jednostavnim umacima od povrća, gljiva, čak i najjednostavnijim umakom od maslaca i kadulje. Naravno, možete ih poslužiti uz uobičajene mesne umake, a uvijek je zgodno napraviti veću količinu pa zalediti.
Njoke od batata
Sastojci
600 g batata
250 - 300 g oštrog brašna
50 g maslaca
1 jaje
prstohvat soli
muškatni oraščić
Priprema
Batat operite i stavite peći na 200 ºC, otprilike 40 min dok ne omekšaju. Izvadite i meso bez kore zgnječite u pire.
Pričekajte da se pire ohladi i dodajte brašno, jaje i mekani maslac. Zamijesite mekano, ali ne ljepljivo tijesto i ne mijesite više od nužnog.
Podijelite tijesto u nekoliko dijelova, zatim svaki razvaljajte u kobasicu debljine 2 cm i narežite na manje komadiće željene veličine. Komadiće zatim oblikujte u kuglice, a kuglicu pritisnite uz vilicu i oblikujte njok. U procestu se pomažite brašnom.
Njoke možete odmah kuhati ili ih zalediti. Ako ih zaleđujete, prvo ih zaledite raširene na ravnoj površini, tacni ili tepsiji, zatim zaleđene prebacite u vrećice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....