StoryEditorOCM
SlanoZRELE I PUNE VITAMINA

Znate li da su paprike sada najzdravije? Iskoristite priliku dok ih ima i ojačajte imunitet uz ovaj jednostavan recept

Piše K. V.
18. rujna 2025. - 20:02

Paprike se ističu svojim nutritivnim profilom, a kako su niskokalorične i bogate vlaknima ujedno su i dijetalne. Obiluju vitaminima i antioksidansima, a zastupljenost spomenutih hranjivih tvari ovisi i o vrsti paprike, odnosno njenoj zrelosti. Pa su tako najzdravije zrelije paprike, a upravo takvih je sada obilje! Primjerice paprike roge koje se upravo intenzivno beru su dostigle svoju zrelost, za razliku od zelenih babura koje u stvari beremo nezrele, dok još nisu dostigle maksimum svoje nutritivne vrijednosti. Ali zato sada, na koncu ljeta, lako pronalazimo i zrelije, crvene, žute i narančaste babure. Stoga je pravo vrijeme za napuniti organizam vitaminima prije nadolazeće jeseni i zime koje su vrlo izazovne za imunitet.

image
Josko Supic/CROPIX

Predlažemo vam jedan vrlo jednostavan prilog od paprika, slatkastog i vrlo ugodnog okusa kojeg možete doraditi začinima po želji. Na tragu je talijanskog specijaliteta peperonate, ali u jednostavnijem obliku, zapravo možemo reći da su ovo obogaćene pržene paprike. Sastojci u receptu su paprike, luk, kapari i maslinovo ulje, a izvrsno će prijati i bosiljak, češnjak, peršin u umjerenim količinama, pa i koja kap kvasine. Birajte obojane paprike, debljeg mesa i slatkastog okusa. Ako do sada niste probali pečene, točnije dinstane kapare oduševit će vas i mirisom i okusom! Obrađeni na maslinovom ulju postaju slatkasti, a istovremeno zadržavaju kiselinu, o aromi koju daju da ne govorimo. Ovo je odličan prilog uz štošta, a može se jesti i hladno te trajati u frižideru dva - tri dana.

image
Shutterstock

Paprike s lukom i kaparima

Sastojci

600 - 700 g paprika
1 luk
1 - 2 jušne žlice kapara 
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema

Paprike očistite i narežite na trakice. Na maslinovom ulju prepržite luk, zatim dodajte žlicu, dvije kapara ovisno o ukusu. Kratko ih prodinstajte i dodajte paprike. Pržite tako dok paprike malo ne omekšaju i karameliziraju se. Posolite, popaprite, po želji dodajte još malo ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 04:14