StoryEditorOCM
Slanotop kombinacija

Znate li za ovo starinsko jelo? Trebat će vam kiseli kupus i bržole, ovaj recept je savršeno rješenje za ukusan ručak

Piše T. S. M.
18. listopada 2025. - 12:54

Opet ne znate što biste mogli pripremiti za ručak? A što kažete na podvarak s bržolama? Ne znate li o čemu je riječ, za čas ćemo vas uputiti, jer za ovo starinsko jelo vrijedi znati - toliko je dobro da ćete sve pomazati s pjata.

Podvarak spaja kupus i različite vrste mesa, a priprema se u pećnici. Uobičajeno se koriste kiseli kupus i svinjetina, bilo svježa ili dimljena, no postoje varijante koje uključuju svježi kupus i različite vrste msa, od junetine do piletine. 

Trik za najbolji podvarak

Nama je najdraži upravo u onoj standardnoj verziji, koju svatko može prilagoditi svom ukusu dodatkom slanine, kobasica i sličnih dodataka. Odlučite li se pripremiti podvarak, pripazite da ostane sočan, a za to je ključno prethodno pirjanje kupusa na dosta masnoće te podlijevanje prije pospremanja u pećnicu. U tu svrhu može se koristiti topla voda, ali okus jela je puno ljepši kad se koristi juha. 

image
Shutterstock

Po receptu koji slijedi dobit ćete obilatu količinu, što je dobra stvar jer podvarak je izvrstan i sutradan, a pač i dan nakon toga, pod uvjetom da ga dobro pokrijete kako se meso ne bi isušilo.

Podvarak

Sastojci

1,5 kg kiselog kupusa
1 kg bržola
200 ml juhe ili vode
2 žlice masti ili ulja
1 žličica mljevene crvene paprike
1 žličica mljevenog kumina
3 češnja češnjaka
2 luka
1 lovorov list
sol, papar

Priprema

Kupus narežite na tanke rezance i po potrebi ga kratko isperite ako je preslan. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. U velikoj tavi ili posudi za pečenje ugrijte mast i kratko popržite bržole s obje strane, samo da dobiju boju. Izvadite ih i odložite sa strane.

Na istoj masnoći propirjajte luk dok ne omekša, dodajte češnjak, mljevenu papriku i kumin pa sve kratko promiješajte. Dodajte narezani kupus i lovorov list, zalijte juhom ili vodom i lagano posolite i popaprite.

Kupus prebacite u dublju posudu za pečenje, posložite bržole na vrh, pokrijte poklopcem ili aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko sat i pol. Pred kraj otklopite i zapecite još 15 minuta da kupus dobije lagano zapečenu koricu.

Poslužite toplo, uz kuhani krumpir ili kukuruzni kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:42