Ivana Soldo, magistrica povijesti i pedagogije iz Čitluka, koju smo prije dvije godine pratili u MasterChefu gdje je jako visoko dogurala, u međuvremenu je potpuno promijenilo karijeru.
Umjesto rada u školi, ova Hercegovka zaljubljena u slastičarstvo otvorila je svoju slastičarnicu, ali recepte i dalje nesebično dijeli na društvenim mrežama.
U moru recepata na njezin TikTok profilu @ivanasoldooo, posegnuli smo za jednim koji budi nostalgiju. Ako nemate kalupe, zavirite u maminu ili bakinu kuhinju, one sigurno imaju.
- Bez ovog kolača ne prolazi Božić niti u jednoj tradicionalnoj hercegovačkoj kući - navela je Ivana, te pokazala kako ona sprema šap(ic)e.
Idemo slijediti njezine upute, nema greške kad Ivana sprema slatko!
Šape
Sastojci
1 kg glatkog brašna
250 g mljevenih oraha
250 g svinjske masti
200 g šećera
2 jaja
sok i naribana korica 1 limuna
pola praška za pecivo
rum po želji
Priprema
U većoj zdjeli pomiješajte jaja i šećer dok smjesa ne postane svijetla i glatka. Dodajte svinjsku mast, sok i koricu limuna te, po želji, malo ruma pa sve dobro promiješajte. Umiješajte mljevene orahe i prašak za pecivo, a zatim postupno dodajte brašno. Miješajte isprva kuhačom, a potom nastavite rukama dok ne dobijete mekanu, ujednačenu i podatnu smjesu.
Kalupe za šapice lagano pobrašnite i punite pripremljenom smjesom, pazeći da je lagano utisnete. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C dok šapice ne poprime svijetlo zlatnu boju. Ohladite ih nekoliko minuta prije vađenja iz kalupa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....