Počeo je Advent, a sladokusci znaju što to znači: starta slatki maraton božićnih slastica. No, misle se vjerojatno neki od njih, počnemo li odmah raditi kolače, neće li se do Božića osušiti? Sasvim sigurno, ali ne i ovaj.
Antonia Jagodić, koju pratimo na Instagramu, otkrila nam je odličan recept za blagdansku slasticu koja ostaje svježa tjednima. Ispečete li je danas - i uspijete li odoljeti da je ne slistite u roku par dana - mogla bi vam potrajati sve do Božića. Samo ju treba tu i tamo malo poškropiti sokom od naranče i rumom.
Priprema je poprilično jednostavna, a sastojci omiljeni i u skladu sa sezonom, okus upravo takav kakav se očekuje od blagdanskih slastica: pun toplih začina poput cimeta, klinčića i kardamoma, kakve volimo okusiti u medenjacima i paprenjacima, a sve je to dodatno obogaćeno aromama suhog voća.
Upravo je obilje suhog voća zaslužno za dugotrajnu sočnost, a za posebnu teksturu i još raskošniju aromu u kolač se dodaje i jedna žlica pekmeza. Po mogućnosti domaćeg.
Božićni kolač sa suhim voćem
Sastojci
800 g suhog voća (grožđice, brusnice)
220 g brašna
200 g maslaca ili margarina
180 g šećera
100 g sjeckanih badema
250 ml soka od naranče
4 jaja
2 žlice ruma
2 žlice meda
1 žlica pekmeza
začini (cimet, kardamom, klinčić)
Priprema
Suho voće, osim badema, namočite u soku od naranče i rumu pa ostavite preko noći da omekša.
Sljedeći dan pomiješajte maslac i šećer pa dodajte jedno po jedno jaje. Umiješajte začine, med, pekmez i brašno. U dobivenu smjesu dodajte namočeno voće i bademe pa lagano promiješajte.
Kalup promjera 24-26 cm obložite papirom za pečenje i ulijte smjesu. Pecite oko 3 sata na 150 °C.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....