Neki za Božić vole ispeći tortu, neki božićni panj, ali mnogi će se ipak odlučiti za kuglof. Podržavamo taj izbor. Kuglof, ako imate dobar recept, može biti prava kruna blagdanskog objeda i pravi ukras svečanog stola, jer ne samo da je fin, nego se može i jako lijepo dekorirati.
Odličan recept za jako lijep te vrlo ukusan i mirisan kuglof dala nam je Marina Obradović, naša poznata blogerica iza Priča jedne kuhače. Njen je kuglof aromatiziran narančom, a sočnost mu daje svježi sir. Budući da je Marina prava ekspertica za kolače i peciva, otkrila nam je i savjet uz koji će se kuglof savršeno ispeći. Postupite kako je navela i dno će mu zajamčeno ostati pravilno i ravno.
Kuglof od naranče
Sastojci
200 g oštrog brašna
100 g glatkog brašna
250 g svježeg sira
200 g šećera u prahu
125 g maslaca
5 jaja
1 žlica ruma
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
naribana korica i sok 1 naranče
Priprema
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Kalup za kuglof tanko premažite maslacem i pospite brašnom. Ako nemate kalup za kuglof, smjesu možete peći i u klasičnom kalupu za biskvit.
Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite da se malo ohladi. Jaja razdvojite na žumanjke i bjelanjke. Svježi sir, šećer u prahu i vanilin šećer pomiješajte dok ne dobijete glatku smjesu, zatim dodajte žumanjke, rum, naribanu koricu i sok naranče pa kratko promiješajte. Umiješajte otopljeni maslac koji ne smije biti vruć i još jednom promiješajte.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa ga dodajte u smjesu i miješajte dok se sve ne poveže. Od bjelanjaka izradite čvrst snijeg i lagano ga umiješajte u smjesu.
Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite oko 45 minuta. Prvih 20 minuta kalup prekrijte papirom za pečenje, zatim ga uklonite i nastavite peći još 25 minuta, kako bi se kuglof ravnomjerno ispekao i ostao ravnog dna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....