Ponekad se teško odlučiti koji kolač napraviti, što zapravo nije loše, jer tako nastaju očaravajući spojevi slastica kao što je baklava cheesecake. Ili, u ovom slučaju, brownie tiramisu.
Recept za ovu novu slatku opsesiju koja spaja pjenastu kremu od mascarponea sa sočnim biskvitom zbog kojeg volimo brownie otkrila nam je Mila Kovačević koju možete pratiti na Instagram profilu _mmmila gdje vas čeka još puno dobrih recepata za prekrasne slastice.
Brownie tiramisu
Sastojci
Biskvit:
100 g maslaca
200 g tamne čokolade
3 jaja
100 g šećera
100 g glatkog brašna
prstohvat soli
1/2 praška za pecivo
Preljev:
1–2 dl tople kave (vrsta i količina po želji)
Krema:
400 g mascarponea
200 g slatkog vrhnja za šlag
3 žlice šećera u prahu
par žlica kave
nekoliko kapi arome vanilije
3 listića želatine
Završno:
kakao u prahu za posipanje
Priprema
Otopite maslac i tamnu čokoladu na pari ili na laganoj vatri. U zasebnoj zdjeli izmiksajte jaja i šećer dok ne postanu pjenasti. Umiješajte otopljenu čokoladu s maslacem u smjesu jaja i šećera. Dodajte brašno, sol i prašak za pecivo pa kratko promiješajte.
Ulijte smjesu u kalup za pečenje (otprilike 24×24 cm) i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 minuta. Ostavite da se biskvit potpuno ohladi.
Kad se ohladi, izbodite površinu čačkalicom i prelijte toplom kavom (1–2 dl, po želji).
U zdjelu stavite mascarpone, slatko vrhnje, šećer u prahu i aromu vanilije. Tucite dok smjesa ne postane čvrsta, pazeći da ne pretučete.
Natopite listiće želatine prema uputama na pakiranju. Skuhajte nekoliko žlica kave, otopite želatinu u toploj kavi i sjedinite s kremom. Dobro promiješajte.
Premažite kremu preko ohlađenog i kavom natopljenog biskvita.
Obilno pospite gornji sloj kakaom u prahu. Ohladite prije posluživanja i uživajte u slasnom spoju brownieja i tiramisua!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....