StoryEditorOCM
SlatkoAnkica ima top recept

Čokoladna bomba od torte: krema je raskošna i punog okusa, a kore mekane i jako sočne - doznali smo u čemu je tajna!

Piše T. S. M.
13. travnja 2025. - 10:15

Volite li moćne čokoladne slastice, obožavat ćete tortu koja se radi po receptu koji smo dobili od Ankice Madunić. Prema riječima te iskusne majstorice za torte i kolače koju pratimo na Instagramu, ova je čokoladna torta prava čokoladna bomba.

Nas je oduševila sočnim biskvitom i raskošnom kremom, a još nam je draža zbog toga što je svaka kora prelivena kombinacijom čokoladnog likera i džema od marelice - taj mali detalj osigurava još bolji okus torte i predivnu mekoću i sočnost biskvita Jednako tako, kremi će "ono nešto" neodoljivo dati par žlica vašeg omiljenog čokoladnog namaza.

 Za potpuni dojam torta je prmazana šlagom, što stvara lijep kontrast, ali može se dekorirati i ganachem ili na neki drugi način ako vam je tako više po guštu.

Čokoladna torta

Sastojci

Biskvit:

5 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
1 dl mlijeka
1 dl ulja
250 g brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa

Krema:

1 l mlijeka
1 vanilin šećer
4 pudinga od čokolade
12 žlica šećera
100 g čokolade za kuhanje
2 dl slatkog vrhnja
3 žlice čokoladnog namaza (npr. Nutella)

Preljev za kore:

0,5 dl vode
200 g marmelade od marelica
1 dl čokoladnog likera

Priprema

Biskvit:

Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte mlijeko i ulje, kratko promiješajte, a zatim umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom.

Smjesu izlijte u kalup promjera 26 cm, obložen papirom za pečenje ili prethodno namašćen i pobrašnjen.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 minuta. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen – ovisno o jačini vaše pećnice, vrijeme može varirati. Ohladite biskvit, a zatim ga vodoravno prerežite na tri jednaka dijela.

Krema:

U mlijeku zakuhajte pudinge, šećer i vanilin šećer, miješajući da ne nastanu grudice. U vruću kremu dodajte nasjeckanu čokoladu za kuhanje i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite kremu da se potpuno ohladi.

U ohlađenu kremu umiješajte prethodno izmiksano slatko vrhnje i čokoladni namaz.

Preljev:

Zagrijte vodu i marmeladu na laganoj vatri dok se marmelada ne otopi. Maknite s vatre i umiješajte čokoladni liker.

Slaganje torte:

Na tanjur stavite prvu koru, premažite je pripremljenim preljevom i zatim kremom. Ponovite postupak sa sve tri kore. Završite s kremom, a po želji tortu dekorirajte ganache preljevom, šlagom ili čokoladnim strugotinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 08:29