StoryEditorOCM
Slatkokremaste i hrskave

Čokoladne princes krafne sve će oduševiti: evo kako se rade i što je presudno za uspjeh, Katarina nam je sve otkrila

Piše T. S. M.
18. kolovoza 2025. - 17:55

Trebate li recept za slasticu koja će sve oduševiti i pomalo iznenaditi, nudimo vam recept za čokoladne princes krafne. Dobili smo ga od Katarine, koju pratimo na Instagramu Nekaj slatko, gdje vas čeka još puno dobrih recepata za slana i slatka jela. 

Priprema ove efektne slastice ne razlikuje se puno od uobičajenog načina pripreme princes krafni, no recept je ipak pomalo drugačiji. Ako ste ikad pokušali napraviti klasične "princeze", vjerujemo da ćete se i s čokoladnima sasvim lijepo snaći.

Ali sigurno vam neće biti naodmet par zgodnih savjeta za što bolji uspjeh.

Prije nego tijesto stavite peći, pećnicu u potpunosti zagrijte, a tijekom pečenja nemojte otvarati pećnicu jer bi tijesto moglo splasnuti: para koja se stvara unutar tijesta ključna je za njegovo pravilno napuhavanje.

Kada je pečenje završeno, tijesto možete vratiti u ugašenu pećnicu s odškrinutim vratima na još 5 do 10 minuta kako bi se dodatno prosušilo. Prije nego što ga napunite kremom, važno je da se potpuno ohladi i da unutrašnjost bude suha.

To je najbolje testirati tako da jedan komad prerežete. Ako primijetite da je šupljina još vlažna, ostale princes krafne probodite nekoliko puta čačkalicom kako bi para izašla.

image
Privatni album

Čokoladne princes krafne

Sastojci:

Tijesto:

200 ml vode
100 ml ulja
Na vrh noža soli
1 žličica šećera
120 g glatkog brašna
2 žlice kakaa
3 jaja

Krema:

500 ml mlijeka
120 g glatkog brašna
100g čokolade za kuhanje
100 g šećera
100 g maslaca

Dodatno:

250 ml slatkog vrhnja
šećer u prahu

Priprema:

Za tijesto zagrijte vodu, ulje, šećer i sol do vrenja pa im dodajte brašno pomiješano s kakaom. Miješajte dok smjesa ne postane glatka (najbolje mikserom) i počne se odvajati od zdjele. Tijesto malo ohladite pa uz miksanje dodajte jedno po jedno jaje. Prebacite tijesto u vrećicu za ukrašavanje sa zvjezdastim nastavkom pa istiskujte hrpice promjera 4 cm na lim obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 30 minuta i nemojte otvarati vrata pećnice dok tijesto nije pečeno.

Za kremu pristavite kuhati 250 ml mlijeka i šećer, a u preostalih 250 ml mlijeka razmutite brašno. U uzavrelo mlijeko ulijte smjesu brašna i mlijeka (najbolje kroz sito da vam ne ostanu grudice) pa uz miješanje kuhate na tihoj vatri kratko dok se smjesa ne zgusne. Maknite je s vatre i dodajte joj izlomljenu čokoladu pa miksajte najmanjom brzinom dok se čokolada ne otopi.

Kremu prekrijte prijanjajućom folijom, pustite je da se ohladi pa uz miksanje dodajte maslac sobne temperature i pospremite kremu u hladnjak na otprilike jedan sat.

Istucite slatko vrhnje.

Krafne prerežite pa ih nadjenite uz pomoć slastičarske vrećice sa zvjezdastim nastavkom. Na kremu stavite slatko vrhnje pa krafne poklopite i pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 16:43