StoryEditorOCM
Slatkoefektan i neodoljiv

Dalmatinka radi super kolač s mandarinama, dala nam je recept: evo kako napraviti rolat s tim slatkim sočnim plodovima!

Piše T. S. M.
31. listopada 2025. - 17:29

Ako su vam mandarine dobro rodile pa više ne znate što s njima ili ste se upravo domogli poveće količine tih slatkih plodova i znate da nećete sve stići pojesti, evo vam gurmansko rješenje: napravite kolač! Naš prijedlog je lagani i mirisni rolat koji spaja sočni biskvit s okusom kakaa, nježnu kremu od vanilije i krem sira te svježe mandarine, onako u komadu, kako bi presjek kolača bio što efektniji.

image
Privatni album

Recept za ovu neodoljivu kreaciju otkrila nam je Dalmatinka čije recepte za kolače obožavamo, Nina Bedrica koju pratimo na Instagramu Slatka iskušenja.

Rolat od mandarina

Sastojci

Za biskvit:

5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
1 žlica kakaa
1 prašak za pecivo
prstohvat soli

Za kremu:

400 ml mlijeka
1 vrećica pudinga od vanilije
5 žlica šećera
korica 1 mandarine
20 g maslaca
100 g krem sira

Za nadjev i ukrašavanje:

7-8 mandarina
šećer u prahu

Priprema

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke s prstohvatom soli izmiksajte u čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto pomiješajte sa šećerom, zatim dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Smjesu izlijte na lim obložen papirom za pečenje i poravnajte. Pecite 10-15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Pečeni biskvit položite na čistu, lagano vlažnu kuhinjsku krpu, odstranite papir i zarolajte pomoću krpe. Ostavite da se ohladi.

Za kremu u 300 ml mlijeka zakuhajte šećer i koricu mandarine. U preostalih 100 ml razmutite puding i ulijte u kipuće mlijeko. Kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne. U vruću kremu dodajte maslac, promiješajte i prebacite na tanjur. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. U ohlađenu kremu umiješajte krem sir i kratko izmiksajte.

Ohlađeni biskvit pažljivo odrolajte, premažite kremom i posložite oguljene mandarine uz jedan rub. Ponovno zarolajte, omotajte papirom za pečenje i stavite u hladnjak da se stisne.

Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. listopad 2025 17:30