StoryEditorOCM
Slatkobiramo najbolji recept

Domaći kroasani koji hrskaju pri svakom zalogaju: Helena nam je otkrila kako radi fino pecivo ravno francuskom croissantu

Piše T. S. M.
30. ožujka 2025. - 12:23

Na naš poziv čitateljima koji vole kuhati i peći kolače da nam pošalju svoje recepte i fotografije javila se i Helena Šepček. Zaljubljenica u kuhanje i pripremu slastica koju možete pratiti na Instagramu u utrku za vrijednim nagradama upustila se receptom za domaće kroasane.

"Domaći kroasani koji mogu parirati francuskom croissantu. Da čujete samo kako hrskaju! Tko god je probao recept rekao mi je da bolje nikad nije ispekao", poručila je Helena.

Više detalja o natjecanju možete pročitati ovdje, a u našoj rubrici Spiza i putem taga Biramo najbolji recept (koji ćete pronaći na dnu teksta) možete vidjeti koje smo recepte dosad objavili.

image
Privatni album

Domaći kroasani

Sastojci:

1 kg glatkog brašna
600 ml toplog mlijeka
1 žličica suhog kvasca
3 žumanjka
3 žlice ulja
3 žlice šećera
3 žlice kiselog vrhnja
1 žlica soli
250 g maslaca sobne temperature

Priprema:

Pomiješajte kvasac s malo mlijeka, šećera i brašna te ga ostavite da se udvostruči.

U posudi izmiješajte redom žumanjke, vrhnje, ulje, sol, šećer i mlijeko.

U drugu, veću posudu stavite pola kilograma brašna, dodajte uzašli kvasac, promiješajte pa dodajte prethodno izmiješane sastojke. Zatim dodajte ostatak brašna (ako je potrebno, dodajte još malo) i sve dobro izmijesite pa tijesto pokrijte i ostavite na toplom da naraste. 

Nakon toga na pobrašnjenoj podlozi tijesto još malo mijesite, zatim ga podijelite na šest jednakih dijelova. Oblikujte kuglice, stavite ih na stolnjak, pokrijte i ostavite da se ponovo dignu.

Svaki komad posebno razvaljajte na veličinu plitkog tunjura. Slažite jednu na drugu i svaku premažite omekšalim maslacem, osim zadnje, šeste, koju nemojte premazivati.

Tako složeno tijesto pokrijte krpom i ostavite još desetak minuta.

Završna faza: razvaljajte cijelo tijesto u jedan veliki krug kako biste od šest slojeva dobili jedan. Razvaljano tijesto prerežite na pola, pa opet na pola, i nastavite tako dok ne dobijete male, uske trakice za motanje kroasana.

Slažite ih u pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte i još jednom ostavite da narastu.

Prije pečenja u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C premažite ih žumanjkom razmućenim s malo ulja.

Po želji ih pospite sjemenkama po svom izboru i pecite ih dok ne dobiju zlatnu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 18:34