StoryEditorOCM
Slatkokakav spoj!

Domaći limuni i sitan, ali moćan dodatak: Mateja ima odličan recept za osvježavajući kolač bez pretjeranog kompliciranja

Piše T. S. M.
21. svibnja 2025. - 20:10

Kad vam život da limune, ne trošite ih na limunadu, napravite kolač od maka i limuna. Budete li te sreće da su limuni kojima raspolažete domaći i neprskani, tim bolje, jer kolač za koji ćemo vam otkriti recept postaje još bolji kad se u pripremi koristi i korica.

Mateja Zvirotić Andrijanić koju pratimo na Instagramu pohvalila se da je nedavno došla do domaćih limuna iz Dalmacije i odlučila pripremiti desert koji spaja limun i mak, ali bez pretjeranog kompliciranja. Mateja nam je dopustila da s vama podijelimo njen recept i poručila da su dodatne upute i detalji vezani uz pripremu na njenom blogu (evo vam link).

image
Privatni album

Kolač od limuna i maka

Sastojci:

Za biskvit:

150 g glatkog brašna
2,5 žlice kukuruznog škroba
3 žlice mljevenog maka
1,5 žličica praška za pecivo
¼ žličice soli
160 g šećera
1 žlica naribane limunove korice
3 jaja
180 ml mlijeka
100 ml suncokretova ulja
60 ml limunova soka

Za kremu:

200 g slatkog vrhnja
200 g krem sira
40 g šećera
3 žlice lemon curda

Priprema:

Pomiješajte brašno, kukuruzni škrob, prašak za pecivo i mljeveni mak u jednoj posudi te ostavite sa strane.

U velikoj zdjeli prstima utrljajte naribanu limunovu koricu u šećer.

Dodajte jaja jedno po jedno, pa sve dobro izmiksajte mikserom. Zatim postupno dodajte mlijeko, ulje i limunov sok pa miksajte ručnim mikserom 2–3 minute.

Polako umiješajte suhe sastojke u mokre, miješajući samo dok se sve ne poveže. Smjesa treba biti glatka i tekuća.

Ulijte smjesu u pripremljeni kalup obložen papirom za pečenje. Pecite na srednjoj rešetki u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20–25 minuta. Biskvit je gotov kada čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista. Ostavite ga da se potpuno ohladi prije nego što nanesete kremu.

U čistoj posudi umutite slatko vrhnje sa šećerom. Dodajte krem sir i kratko izmiksajte dok ne dobijete glatku kremu.

Ohlađeni biskvit premažite kremom. Prošarajte lemon curdom i, po želji, za dojmljiv izgled, pospite sjemenkama maka i trakicama limunove korice.

Narežite na kocke i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 15:31