Cijelog ljeta uživate u lubenicama i muka vam je od pomisli da ih tijekom jeseni, zime i proljeća nećete moći okusiti? Rješenje je jednostavno: skuhajte džem od lubenice.
Možda vam se čini da je to nemoguće izvesti jer lubenica je jako vodenasta i ne sadrži tvari koje drugim vrstama voća omogućuju da se tijekom skuhanja zgusnu u ukusnu voćnu kašu koja uspješno odolijeva kvarenju. Zapravo ste u pravu, ali to se lako da riješiti: usitnjenom mesu lubenice pored šećera trebate dodati i pektin.
Konačni rezultat će unato pektinu biti nešto malo rjeđi od standardnih džemova, ali bit će jako ukusan i baš savršen kao dodatak pahuljicama za doručak, preljev za kolače ili nadjev za palačinke.
Za još bolju aromu ovom džemu možete dodati i sok jednog limuna i(li) 1 žličicu naribanog svježeg đumbira i malo arome vanilije
Džem od lubenice
Sastojci:
1 kg očešćene lubenice
400 g šećera
1 limun
1 vrećica želina ili 1 žlica pektina
Priprema:
Lubenicu narežite na manje komade, uklonite sve koštice i izmiksajte štapnim mikserom u pire. Dobivenu smjesu stavite u široku posudu s debelim dnom, dodajte šećer i limunov sok te po želji naribani đumbir ili vaniliju.
Kuhajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, 45 do 60 minuta, dok se tekućina ne reducira, a smjesa ne postane gušća i tamnija. Ako koristite pektin, dodajte ga pred kraj kuhanja prema uputi na pakiranju.
Kad džem postigne gustoću nalik sirupu, maknite ga s vatre i odmah ulijte u sterilizirane staklenke. Zatvorite, okrenite naopačke na 5 minuta, a zatim ostavite da se ohlade. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....