StoryEditorOCM
SlatkoZa svečane prilike

Fantastično kremasta i bogata nugat torta: Petra radi predivnu slasticu s čokoladom i lješnjacima, morate je probati!

Piše T. S. M.
11. travnja 2025. - 08:10

Bliže nam se Uskrs i još mnoge lijepe prilike za okupljanja u društvu najmilijih pa vjerujemo da će vam dobro doći kojin recept za torte. U narednim danima objavit ćemo ih što više, a ciklus započinjemo fantastičnom nugat tortom s puno čokolade i lješnjaka.

Odličan recept dobili smo od Petre Sabljić koju pratimo na Instagramu jer na njemu često objavljuje recepte koji su nam baš po guštu. A jedan od njih je ovaj.

Petra nam je dopustila da ga prenesemo i napomenula kako je riječ o receptu predviđenom za kalup za torte promjera 26 cm.

image
Privatni album

Nugat torta

Sastojci:

Biskvit (mjere su za 2 biskvita):

10 jaja
8 žlica šećera
200 ml ulja
6 žlica glatkog brašna
4 žlice kakaa
1 prašak za pecivo

Krema:

120 g gustina
180 g šećera
600 ml mlijeka
Ekstrakt vanilije
150 g čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag
200 g maslaca
200 g Nutele
100 g mljevenih tostiranih lješnjaka

Priprema:

Najprije pripremite kremu – u zdjeli pjenjačom pomiješajte šećer, gustin, ekstrakt vanilije i 100 ml mlijeka, a preostalih 500 ml mlijeka stavite u drugu zdjelu i zakuhajte.

Smjesu s gustinom lagano ulijevajte u zavrelo mlijeko, cijelo vrijeme miješajući pjenjačom. Prije dodavanja smjese, potpuno smanjite vatru.

Kuhajte 5–6 minuta, stalno miješajući, maknite s vatre i u toplo dodajte 150 g čokolade za kuhanje.

Dobivenu kremu prebacite u drugu zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Za biskvit ispecite dva biskvita koje kasnije prerežite na pola kako biste dobili četiri kore. Pola sastojaka navedenih gore koristite za jedan biskvit, a pola za drugi.

Odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke izmiksajte sa 4 žlice šećera dok ne dobijete čvrst snijeg.

Postupno dodajte jedan po jedan žumanjak i 100 ml ulja pa nastavite miksati. Potom dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo pa još jednom izmiksajte.

Smjesu ulijte u kalup promjera 26 cm obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva 25 minuta. Zatim sve ponovite i za drugi biskvit.

 Istucite vrhnje za šlag. U drugoj zdjeli miksajte maslac sobne temperature, a zatim ga dodajte ohlađenoj kremi. Miksajte, dodajte šlag i kratko sve zajedno izmiksajte.

 Dodajte Nutelu i mljevene lješnjake pa kratko promiješajte.

Slaganje: stavite prvi biskvit (možete ga preliti s malo mlijeka), pa kremu, zatim opet biskvit i tako redom dok ne potrošite sve sastojke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 21:44