Torta za svečane prilike mora oduševljavati okusom, ali i izgledom, a upravo je takva torta koja nosi obećavajući naziv, fantazija. Fantazija torta spoj je laganih kora i čak triju krema obogaćenih čokoladom, malinama i grilijašem (to je samo fensi naziv za izmrvljeni krokant), a recept nam je otkrila Marija Milošković čiji je Instagram profil predivna zbirka odličnih recepata za slatna i slana jela.
Treba li vam recept za tortu kojom želite nekoga impresionirati, ne tražite dalje, evo ga. Imate li vi recept za tortu na koji ste ponosni, pišite nam na soiza@slobodnadalmacija ili nam se javite putem ovog Instagram profila.
Fantazija torta
Sastojci:
Kore:
5 bjelanjaka
100 g šećera
100 g oraha
2 žlice brašna
Žuta krema
1 l mlijeka
15 žumanjaka
3 pudinga od vanilije
12 žlica šećera
250 g margarina
50 g šećera u prahu
100 ml slatkog vrhnja
100 g čokolade
Grilijaš
130 g šećera
100 g oraha
Čoko-grilijaš krema
300 g kiselog vrhnja
300 g čokolade
mljeveni grilijaš (recept niže)
Voćna (malina) krema
500 g malina
200 ml vode
200 g šećera
1 puding s okusom maline
200 ml vode (za razmutiti puding)
2 žlice gustina
Dekoracija:
tučeno slatko vrhnje
Priprema:
Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodajte šećer i miksajte dok se ne rastopi. Umiješajte mljevene orahe i brašno. Izlijte smjesu u lim obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 °C dok kore ne dobiju zlatnu boju (možete peći jednu po jednu koru ili sve odjednom, ovisno o veličini lima).
Za žutu kremu pomiješajte mlijeko, žumanjke, šećer i puding pa ih kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Pustite je da se ohladi pa joj dodajte šećer u prahu i margarin pa miksajte smjesu do glatke teksture.
Umiješajte tučeno slatko vrhnje. Podijelite kremu na dva dijela pa u jedan dio dodajte 100 g otopljene čokolade.
Za grilijaš otopite šećer u tavi, kad postane zlatno-smeđ dodajte mu sjeckane orahe i promiješajte. Izlijte smjesu na papir za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi pa je izlomite i sameljite.
Za čoko grilijaš kremu otopite 300 g čokolade pa je pomiješajte s kiselim vrhnjem i dodajte im mljeveni grilijaš.
Zakuhajte 500 g malina s 200 ml vode i 200 g šećera. Pomiješajte puding i gustin s preostalih 200 ml vode. Kad maline prokuhaju, dodajte smjesu s pudingom i kuhajte dok se ne zgusne.
Slaganje torte: prva kora, čoko-grilijaš krema, kora, malina- krema, kora, žuta krema, tučeno slatko vrhnje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....