StoryEditorOCM
Slatkostarinska receptura

Fritule brzo gotove, a vrlo mirisne i mekane: ovo je možda najbolji recept za njih, možete li pogoditi u čemu je tajna?

Piše T. S. M.
16. listopada 2025. - 08:10

Fritule su jedna od onih stvari koje nitko neće odbiti. Čak i ako nije osobiti ljubitelj, svatko će ćoknuti barem jednu. A ako ih napravite po receptu koji je dobar kao ovaj koji slijedi u nastavku, pripazite kome ih nudite jer sigurno neće stati na samo jednoj.

Ovo je jedan dobar stari recept za fritule koji volimo jer s njim nema puno gnjavaže. Fritule su brzo gotove, a jako su mekane i pune okusa. Tajna je, dakako, u sastojcima i to u ovima...

Sastojci za najbolje fritule

Pod jedan, tu je jogurt koji pospješuje djelovanje praška za pecivo pa tijesto čini još rahlijim i mekšim.

Pod dva, tu su jabuke, za sočnost i mekoću, ali i ugodan okus fritulica.

Pod tri, tu je rakija, kako tijesto ne bi upilo puno ulja.

I konačno, pod četiri, a nama je ovo najdraži trik, koriste se grožđice natopljene u rakiji, kako bi omekšale i postale aromatične.

Ajde ipak zaokružimo na pet, a pod tom stavkom su nam limun, naranča i cimet, koji pored jabuke, pa i rakije, čine svoje malo čudo za najbolji okus fritula.

image
Shutterstock

Brze fritule s jogurtom i jabukom

Sastojci:

300 g brašna 
2 jabuke
2 jogurta
2 jaja
2 praška za pecivo
2 vanilin šećera
2 žlice šećera
2 žlice rakije
2 žličice cimeta
1 limun
1 naranča
1 prstohvat soli
grožđice natopljene u rakiji
šećer u prahu

Priprema:

Potopite grožđice u rakiju. Sitno naribajte jabuke.

Pomiješajte jaja, šećer, vanilin šećer, sol, jogurt i rakiju u kojoj su se namakale grožđice.

Odvojeno pomiješajte brašno, prašak za pecivo, 1 žličicu cimeta te naribanu koricu limuna i naranče. Drugu smjesu postupno uz miješanje dodajte prvoj, a kad ste sve sjedinili umiješajte naribane jabuke i grožđice. Ako je previše rijetko, ubacite još malo brašna.  

Zagrijte ulje u užoj, višoj teći pa frigajte fritule dok ne uhvate lijepu boju. Nemojte ih dodati previše odjednom. Vadite ih na kuhinjski papir pa ih još tople pospite šećerom u prahu kojem ste dodali preostalu žličicu cimeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:38