StoryEditorOCM
SlatkoPOSLUŽITE TOPLE

‘Gladna Anja‘ sve je oduševila bakinim receptom za najmekše buhtle s džemom od marelica: ‘Nema šanse da vam ne uspiju!‘

Piše P. M.
18. prosinca 2025. - 12:42

Blogerica Anja Mršić jako je popularna na društvenim mrežama. Njen profil na Instagramu prati 159 tisuća, a onaj na TikToku,  hungry_anja prati skoro 50.000 ljudi. Uglavnom dijeli recepte o tjestenini, jednostavnim jelima za užurbane dane i, zapravo, preferira jela na bazi ugljikohidrata.

- Ne vjerujem u prehrambene trendove. Vjerujem u kvalitetnu hranu, pronalaženje ravnoteže i to da se ne trebamo osjećati krivima, nego uživati u svakom zalogaju! Zato mi se pridružite na putovanju istraživanja novih okusa i kuhinja, ali upozoravam vas, bit će puno sira. Puno - navodi Anja što uglavnom možete očekivati na njenom profilu. 

U moru recepata koji redom dobivaju pohvale od njezine vjerne sljedbe koja samo raste, njezin recept za buhtle s marelicom postao je pravi hit. Kako i sama autorica kaže, umjesto džema od marelice, možete po želji staviti i šljivu ili šipak, a trebali biste na koncu dobiti 15-ak mini buhtlica.

Detaljan recept pročitajte u nastavku, uz Aninu napomenu kako nema šanse da vam ne uspiju ukoliko pratite kako ona to radi u priloženom videu.

Bakine mekane buhtle s džemom od marelica

Sastojci

500 g brašna za dizana tijesta
230 ml toplog mlijeka
120 ml ulja
80 g šećera
1 vanilin šećer
1 vrećica suhog kvasca
1 jaje
naribana korica jednog limuna
džem od marelica
šećer u prahu
dva prstohvata soli

Priprema

Izvažite brašno u veliku zdjelu, napravite udubinu u sredini pa dodajte kvasac i vanilin šećer. Prelijte toplim mlijekom i ostavite nekoliko minuta da se kvasac aktivira. Dodajte preostale sastojke i pomiješajte dok ne dobijete mekano tijesto. Nemojte dodavati dodatno brašno jer će buhtle biti tvrde. Tijesto će prvih minuta biti ljepljivo i to je u redu.

Prekrijte tijesto krpom i stavite ga u ugašenu pećnicu zagrijanu na oko 25 do 30 stupnjeva. Ostavite da se udvostruči, otprilike 45 minuta. Razvaljajte tijesto na 1 do 1,5 cm debljine pa izrežite na 15 do 16 kockica. Na svaki komadić stavite žličicu džema, spojite krajeve i oblikujte kuglicu.

Nauljite protvan pa posložite buhtle ostavljajući malo prostora između njih. Ostavite ih ponovno da se dignu na toplome najmanje pola sata. Pecite 20 do 25 minuta na donjoj rešetki pećnice zagrijane na 170 stupnjeva. Prekrijte pečene buhtle krpom ili folijom i pustite da odstoje 15 minuta. Posipajte šećerom u prahu i poslužite ih tople.

@hungry_anja Bakine Meke Buhtle sa dzemom od marelica 🍑 Mislim ako ste ipak vise team sljiva ili sipak, go for it, ni sama me znam koja mi je kombinacija draza 😅 Ako volite buhtle ali se nikad niste usudili sam ih umijesiti ja cu vam pomoci u tome i sve objasniti korak po korak, nema sanse da ne uspiju 😉 Recept (15ak mini buhtlica) 500g brasna za dizana tijesta ili glatkog brasna 230ml toplog mlijeka 120ml ulja 1 vanil secer 1 vrecica suhog kvasca Dva prstohvata soli 80g secera 1 jaje Ribana korica jednog limuna 🍋 Bakina Tajna dzem od marelice Secer u prahu 1. Izvazite brasno u veliku zdjelu, u sredini napravite udubinu pa usipajte kvasac i vanil secer unutra. Zalijte toplim mlijekom (cesta greska je sto se kvasac sprzi prevrucim mlijekom) pustite par minuta da se aktivira. 2. Dodajte sve ostale sastojke i umijesite glatko i meko tijesto. Probajte ne dodavati extra brasna jer ce tako buhtle biti tvrde, a ne meke. To je druga cesta greska kod dizanih tijesta 😉 tijesto mora biti ljepljivo prvih par minuta jer treba vremena da se gluten razvije. Ako imate stolni mikser idealno! 3. Tijesto prekrijte krpom pa stavite u ugasenu pecnicu. Idealno da je ugrijana na nekih 25-30 C. Tijesto bi se trebalo udvostruciti kroz 45min. 4. Kada se tijesto diglo razvaljajte ga na otprilike 1-1,5cm debljine pa izrezite na 15-16 jednakih kockica. Na svaki komadic tijesta stavite zlicicu dzema pa spojite krajeve prstima i formirajte kuglicu, ovo je vazan dio jer ne zelite da dzem iscuri za vrijeme pecenja. 5. Namastite ili nauljite protvan u kojem cete peci buhtlice pa ih poslazite jednu do druge ostavljajuci malo mjesta izmedju jer ce se jos dici i narasti. E sad, jos jedan vazan korak koji ljudi znaju preskociti, drugo dizanje tijesta na toplom. Ostavite buhtlice u pecnici ponovno dok se skoro ne udvostruce. Barem pola sata. 6. Pecite otprilike 20-25 minuta na najdonjoj resetki u pecnici zagrijanoj na 170 C. 7. 7. Odozgo ce lagano posmedjiti, tako treba biti kaze moja baka, izvadite ih iz pecnice, stavite komad folije gore ili samo krpu pa pustite 15min da omeksaju. Cijela ce kuca mirisati i biti ce tesko odoliti im tako vrucima 😅 za kraj posipajte sa secerom u prahu i servirajte tople jer tada su najmekse i najukusnije 🫶 baka bi bila ponosna da ih moze vidjeti u to sam sigurna! 🥹#recepti #buhtle ♬ Moonlight Serenade - Glenn Miller
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2025 12:42