Volite li slastice koje se tope u ustima, svidjet će vam se očaravajuće raskošna, a tako jednostavna Havana torta. Svi oni kojima je u kolačima uvijek previše tijesta, a premalo šlaga napokon će doći na svoje, jer u ovom slučaju tijesto je zaista svedeno na minimum.
Unatoč tome što izgledom podsjeća na šampitu, Havana torta se ne radi od tučenih bjelanjaka nego od šlaga, kojem čvrstoću osigurava dodatak želatine.
Kore su, pak, svedene na posip, ali kakav... nema ga puno, no okusom je itekako prisutan jer se radi od usitnjenih napolitanki i pečenih lješnjaka.
Recept za ovu impresivnu tortu dobili smo od Slađane Sovilj koju pratimo na odličnom Instagramu Slađe od Slađe.
Havana torta
Sastojci:
1,5 l mlijeka
800 g šlaga u prahu
400 g šećera
30 g želatine
Za posipanje:
400 g šećera
200 g pečenih lješnjaka
200 g napolitanki (kratko zamrznutih prije mljevenja)
Priprema:
Zakuhajte mlijeko sa 15 žlica (oko 200 g) šećera. Kad zakuha, dodajte želatinu pripremljenu prema uputi s pakiranja. Promiješajte, maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim stavite u hladnjak dok se smjesa ne stisne i ne poprimi želatinoznu strukturu (to može potrajati nekoliko sati).
Kad se smjesa stisne, postupno dodajte šlag (žlicu po žlicu), sve dok se ne dobije lagana, pjenasta krema. Za ovaj postupak koristite veću i dublju posudu.
Na laganoj vatri u nekoliko navrata otapajte 400 g šećera dok ne dobijete svijetlu karamelu. Pažljivo je izlijte na papir za pečenje i pustite da se potpuno ohladi. Karamelu, napolitanke i pečene lješnjake sameljite (svaki sastojak posebno ili sve zajedno, prema želji).
Na dno kalupa ravnomjerno rasporedite trećinu smjese za posipanje (to će na kraju biti gornji sloj torte). Zatim dodajte polovicu šlag-smjese. Slijedi još jedan sloj smjese za posipanje, zatim preostala šlag-smjesa, i završite s ostatkom smjese za posipanje.
Tortu stavite u zamrzivač preko noći. Prije posluživanja izvadite je najmanje tri sata ranije kako bi se lakše rezala i postigla idealnu teksturu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....