Čupavci su jedan od najomiljenijih recepata na ovim prostorima, no zašto ne napraviti mali proljetni odmak od klasičnog načina pripreme? Naš prijedlog su čupavci s bijelom čokoladom i malinama, recept po uzoru na australsku verziju čupavaca, simpatične kolačiće koji nose naziv lamingtoni.
Lamingtoni su manje više isto što i čupavci, uz jednu slasnu razliku: u sredini kriju nadjev. Nadjev je ponekad sasvim običan džem, a u nekim receptima riječ je o voćnom sloju zgusnutom škrobnim brašnom, a ponekad je riječ o nekoj vrsti kreme na bazi maslaca ili krem sira.
U receptu koji vam predlažemo u nadjevu su maline, ali možete ih napraviti i s jagodama. Rezultat su sočne kocke nadjevene osvježavajućim slojem s okusom maline, umočene u glazuru od bijele čokolade i uvaljane u kokosovo brašno.
Ako vam se ne da prerezati i nadjenuti svaki kolač posebno, prerežite horizontalno cijeli biskvit i premažite donji sloj nadjevom od malina prije nego ga narežete na kocke.
Bijeli čupavci s malinom
Sastojci:
Za biskvit:
4 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećera
200 ml mlijeka
200 ml ulja
300 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
naribana korica 1 limuna (po želji)
Za preljev:
300 g bijele čokolade
150 ml slatkog vrhnja
50 g maslaca
Dodatno:
200 g malina (svježih ili smrznutih)
200 g kokosovog brašna
Priprema:
Ugrijte pećnicu na 180 °C. Kalup veličine otprilike 30x20 cm obložite papirom za pečenje.
U većoj zdjeli miksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta i svijetla. Dodajte mlijeko, ulje i limunovu koricu, pa kratko izmiješajte. Umiješajte prosijano brašno s praškom za pecivo. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite oko 25–30 minuta, dok čačkalica ne izađe suha.
Ohladite biskvit, pa ga narežite na kocke (cca 5x5 cm).
Ako koristite smrznute maline, prethodno ih odmrznite i lagano ocijedite. Svježe samo lagano zgnječite vilicom. Ne morate ih sladiti jer će slatkoća doći od bijele čokolade.
U manjem loncu zagrijte slatko vrhnje dok ne zakuha, zatim maknite s vatre i dodajte natrganu bijelu čokoladu i maslac. Miješajte dok se sve ne otopi i postane glatka, sjajna smjesa. Ohladite do mlake temperature kako bi se lakše upijala u biskvit.
Svaku kocku biskvita zarežite vodoravno kao za sendvič, pa stavite malo zgnječenih malina između. Lagano stisnite da se zalijepe. Zatim svaku kocku umačite u bijelu čokoladu sa svih strana (najlakše vilicom), pa uvaljajte u kokosovo brašno. Ostavite na rešetki ili papiru za pečenje da se malo posuše.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....