Volite li domaće pecivo, trebali biste s eupoznati s japanskim kiflicama koje u Zemlji izlazećeg Sunca nose naziv Shio Pan. Poznate su po jedinstvenom spoju hrskave, zlatnosmeđe korice i mekane, prozračne unutrašnjosti bogate maslacem, a toliko su ukusne da im nadjev uopće nije potreban.
Naziv dolazi od japanskih riječi shio (sol) i pan (kruh), a tajna njihove pripreme leži u tome da se u tijesto zamota komadić maslaca koji se tijekom pečenja otopi. Otopljeni maslac za vrijeme pečenja natapa tijesto koje se na dijelu koji dodiruje lim za pečenje lijepo zapeče i postaje hrskavo, dok ostatak ostaje mekan poput oblaka.
Shio Pan kiflice obavezno se posipaju krupnom morskom soli koja okusu ovog peciva daje prepoznatljiv slani naglasak i dodatnu dozu hrskavosti.
Japanske kiflice (Shio Pan)
Sastojci:
300 g glatkog brašna
160 ml mlijeka
40 g maslaca
25 g šećera
5 g soli
5 g suhog kvasca (ili 15 g svježeg)
Dodatno:
20 g otopljenog maslaca
krupna morska sol
Priprema:
Pomiješajte kvasac s mlakim mlijekom i šećerom te ostavite desetak minuta da se zapjeni. U zdjelu stavite brašno i sol, dodajte nadošli kvasac i umijesite tijesto. Na kraju dodajte omekšali maslac i mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično. Pokrijte i ostavite da se diže oko sat vremena, dok ne udvostruči volumen.
Dignuto tijesto podijelite na 8–10 komada. Svaki komad razvaljajte u trokut, a zatim ga zarolajte u kiflicu počevši od šire strane. Posložite kiflice na lim obložen papirom za pečenje i ostavite ih još 20 minuta da se malo dignu.
Premažite kiflice otopljenim maslacem i pospite morskom soli. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 15 minuta, dok ne porumene.
Najbolje su još tople, kad je kora lagano hrskava, a unutrašnjost mekana i mirisna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....