StoryEditorOCM
Slatkoprovjeren recept

Jednostavan, starinski kolač okusom nadmašuje puno složenije slastice. Začinjen je omiljenim dalmatinskim sastojcima

Piše T. S. M.
19. studenog 2025. - 16:38

Ako ste se zaželjeli kolača po tradicionalnim receptima ili pak već tražite ideje za slastice koje ćete pripremiti ususret blagdanima, nudimo vam jednu odličnu ideju, Kocke od badema i citrusa, na koje smo naišli na izvrsnom Instagram profilu posvećenom pripremi kolača, @_lada_f, iza kojeg stoji naša česta suradnica, Ladislava Gidon.

Kocke od badema i citrusa pripremaju se po dobrom, starom, iskušanom receptu i to od sasvim običnih sastojaka i na poprilično jednostavan način, no unatoč tome, uvjerava nas Ladislava, bogatstvom okusa zasjene mnoge druge, puno složenije slastice.

Već prvi pogled na recept potvrdit će cam da ne pretjeruje, jer osim što je obogaćen bademima, ovaj kolač je dobro začinjen rumom, sokom od naranče, koricom citrusa.

image
Privatni album

Kocke od badema i citrusa

Sastojci

250 g brašna
125 g hladnog maslaca
75 g šećera
200 g badema
150 g šećera
90 g šećera u prahu
2 žlice soka od naranče
1 jaje
1 žličica praška za pecivo
1 čep ruma
1 žličica tekuće vanilije
1 žličica tekuće vanilije
1 čep ruma
1/3 žličice soli
naribana korica pola limuna
naribana korica jedne naranče
naribana korica jednog limuna
sok jedne naranče
aroma gorkog badema
sol

Priprema

Pripremite tijesto večer prije. Stavite brašno i prašak za pecivo u zdjelu i promiješajte pa dodajte šećer. U manjoj zdjeli razbijte jaje i dodajte rum, tekuću vaniliju, sol i koricu limuna. Ulijte tu smjesu u brašno i dodajte hladni maslac narezan na kockice. Umijesite mrvičasto tijesto, oblikujte kuglu, zamotajte je u foliju i stavite u hladnjak da prenoći.

Sljedećeg jutra pripremite nadjev. U zdjeli pomiješajte bademe koje ste prethodno popržili i samljeli, šećer, koricu i sok naranče, koricu limuna, tekuću vaniliju, rum i nekoliko kapi arome gorkog badema.

Podijelite tijesto u dvije kugle i razvaljajte svaku u tanki list. Pobrašnite podlogu ako je potrebno jer je tijesto delikatno i lako puca. Stavite prvi list u pleh obložen papirom za pečenje pa premažite nadjevom. Položite drugi list tijesta preko nadjeva.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 25-30 minuta. Ako pećnica jače peče, smanjite temperaturu na 170 °C i pecite oko 25 minuta.

Dok se kolač peče, u zdjelici pomiješajte šećer u prahu sa sokom naranče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. studeni 2025 16:39