Kaštela su krajem devetnaestoga i početkom dvadesetoga stoljeća bila niska malenih naselja, čije su stanovništvo činili težaci, ribari, osiromašeno splitsko i trogirsko plemstvo te bogati trgovci i veleposjednici. Kaštelanske su obitelji u nasljeđe ostavile dio tradicijske baštine; graditeljske i hortikulturne vrijednosti, predmete materijalne kulture, pisane riječi, pjesme, usmene predaje... Ono što se, također, prenosilo iz generacije u generaciju su recepti.
Među tim receptima posebno mjesto ima Kaštelanska torta, slastica koja se radila samo za posebne prigode. Ovaj desert priprema se od kombinacije čokolade, oraha ili badema, jaja i krušnih mrvica namočenih u prošek, a upravo taj sastojak daj joj osobit okus po kojem je poznata. Prema tradiciji ova se torta ukrašava oguljenim bademima koje treba posložiti u cvjetne oblike ili od njih oblikovati vjenčić uz sam rub torte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....