StoryEditorOCM
Slatkolakše ne može

Kekse koji se tope u ustima možete napraviti bez kalupa i valjka za tijesto. Nema razvlačenja, izrezivanja ni gnjavaže!

Piše T. S. M.
29. studenog 2025. - 16:35

Baš vam se jede nešto slatko, po mogućnosti neki finin keksi, ali ne da vam se gnjaviti s pripremom. Razumljivo, kad se sjetimo kakav nas posao čeka oko pripreme, uz sve ono valjanje, izrezivanje tijesta kalupima, premještanje na papir za pečenje koje uvijek nekako pođe po zlu pa keksi ispadnu pomalo conkulasti... ma, lako čovjeka prođe volja.

Međutim, postoje keksi za koje ne trebaju ni valjak ni kalupići. Nema valjanja, nema razvlačenja tijesta, nema izrezivanja niti ikakve druge gnjavaže. Pripremaju se kao od šale, a mogu biti čak i - čokoladni.

O, da, nije bajka, nego stvarnost i za njihovu pripremu dovoljno je par minuta. Još samo 10-15 minuta dok se ispeku i eto vam savršenih keksića koji su tako prhki da se tope u ustima. 

image
Creative Touch Imaging Ltd/Nurphoto Via Afp

Shortbread keksi s kakaom i kavom

Sastojci

290 g glatkog brašna
200 g maslaca
110 g šećera u prahu
40 g kakaa
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica mljevene kave
3 g soli

Priprema

Ostavite maslac da omekša. Stavite ga u zdjelu pa dodajte šećer u prahu, sol, ekstrakt vanilije i kavu (možete koristiti kavu za kuhanje turske kave, ali bolje će odgovarati ona za espresso jer je finije mljevena, a može vam poslužiti i instant kava).

Miješajte sastojke mikserom dok smjesa ne postane svijetla i prozračna. Dodajte polovicu brašna i kakaa pa lagano promiješajte dok se smjesa ne počne povezivati. Dodajte ostatak suhih sastojaka i ponovno promiješajte dok ne dobijete meko, glatko tijesto. Ako je dan topao i tijesto previše mekano, ohladite ga u hladnjaku oko 30 minuta.

Obložite dva lima papirom za pečenje. Premjestite tijesto na radnu površinu i oblikujte ga u pravokutni valjak dug oko 20 cm, visok oko 6 cm i širok 3-4 cm. Poravnajte sve stranice koliko možete. Lagano zamotajte i stavite u hladnjak 1-2 sata.

Zagrijte pećnicu na 150 °C. Izvadite tijesto i ostavite ga nekoliko minuta da malo omekša. Oštrim nožem režite kekse debljine oko 1 cm pa ih stavite na lim, razmaknute oko 2 cm.

Po želji ih ukrasite probadanjem štapićem (da poprime izgled domina, kako se tradicionalno radi s ovom vrstom keksa) ili na neki drugi način. Pecite oko 20 minuta, zatim ostavite da se ohlade na limu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 16:51