Jedu vam se knedle, ali ne da vam se gnjaviti s njihovom pripremom? Razumijemo vas u potpunosti, za obaviti sve one radnje, počevši od kuhanja i guljenja krumpira pa nadalje, potrebno je poprilično truda i vremena te poprilična želja za uživanjem u knadlama.
Srećom, u sličnom okusu možete guštati uz puno manje muke: pripremite knedla kolač! Možda ste za njega već čuli, ali ako niste, evo kratkog objašnjenja: radi se o slastici koja nadjevom i posipom od krušnih mrvica imitira knedle, dok joj je podloga sasvim druga priča... Umjesto tijesta od krumpira, za ovaj vam je kolač dovoljna smjesa nalik na griz na mlijeku.
Nudimo vam recept koji smo dobili od Tatjane Vujičić koju pratimo na Instagramu Tanjini kolači. U nastavku ćete pronaći i video od kojeg će vas uhvatiti volja da se odmah uhvatite posla.
Slične smo recepte već vidjeli, ali Tanjin nas je osvojio jednim detaljem: majstorica za pripremu torti i kolača u ovu slasticu pored šljiva dodaje i maline. Maline u okus unose svježinu i laganu kiselkastu notu koja šljivama oduzima težinu koja ponekad može malo previše podsjećati na zasićeni okus džema.
Knedla kolač sa šljivama
Sastojci:
Sloj s grizom:
1 l mlijeka
90 g maslaca
10 žlica šećera
13 žlica griza
1 jaje
Nadjev:
1-1,3 kg šljiva
3 žlice šećera
3 žlice gustina
Posip:
250 g krušnih mrvica
90 g maslaca
4 žlice šećera
Priprema:
Otopite maslac, dodajte krušne mrvice i kratko ih popržite dok ne poprime zlatnu boju, zatim umiješajte šećer.
Šljive operite, očistite od koštica i stavite u lonac, dodajte šećer i kuhajte oko 15 minuta na srednjoj vatri. Gustin razmutite u malo vode, dodajte ga šljivama i kuhajte dok se nadjev ne zgusne. Po želji ga izradite štapnim mikserom.
Griz razmutite u malo mlijeka da nema grudica, a ostatak mlijeka zakuhajte sa šećerom. Dodajte razmućeni griz i kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Dodajte razmućeno jaje, kuhajte još kratko, pa umiješajte maslac.
U namašten pleh veličine oko 30 × 20 cm slažite redom: polovicu prezli, polovicu griz nadjeva, sav voćni nadjev, ostatak griz nadjeva i na kraju preostale prezle. Kolač dobro ohladite prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....