StoryEditorOCM
Slatkokako ga vi pripremate?

Kolač bez kojeg nije mogla proći niti jedna fešta: ne treba ga mijesiti ni peći, a zbog ovog sastojka postaje još bolji

Piše T. S. M.
29. siječnja 2025. - 08:10

Kokos rolat jedan je od onih kolača koji su svojedobno uživali ogromnu popularnost. Svi su ga pripremali i nije bilo rođendana, dočeka Nove godine ili neke slične fešte, a da ta dvobojna rolada nije uljepšala pladanj sa slasticama. Mnogi ga još uvijek vole, ne samo zbog punoće okusa koji kombinira čokoladu i kokos, nego i zbog toga što se priprema jako jednostavno.

image
Shutterstock

Kokos rolat nije potrebno mijesiti ni peći, dovoljno je napraviti dvije smjese, crnu i bijelu, pa ih zajedno zarolati. Možda baš zbog toga što mu je priprema tako laka, u opticaju je gotovo bezbroj inačica recepta za ovaj kolač. Mi vam predlažemo jedan osobito dobar, a iz mase ga izdvaja jedan sastojak koji vam je sigurno pri ruci.

image

.

Shutterstock

Po ovom se receptu u tamnu smjesu, pored keksa, ruma, oraha i čokolade, treba dodati još i crna kava. Skuhana. Ako ste ikad kušali slastice koje kombiniraju čokoladu i kavu, tada znate kako omiljeni napitak lijepo naglašava aromu popularne slatkarije. Ali ako vi mislite da imate bolji recept od ovog, slobodno nam ga pošaljite. Adresa je [email protected].

image
Shutterstock

 

Kokos rolat

Sastojci:

Za tamni sloj:

250 g mljevenog keksa
170 ml crne kave
100 g čokolade
100 g mljevenih oraha
100 g šećera u prahu
1 žlica ruma
1 vanilin šećer

Za svijetli sloj:

100 g ribanog kokosa
100 g šećera u prahu
100 g maslaca
3 žlice vruće vode
3 žlice šećera

Dodatno:

malo ribanog kokosa

Priprema:

Pomiješajte mljevene kekse i orahe sa šećerom u prahu, a u kavu dodajte rum i vanilin šećer. Pomiješajte kavu sa suhim sastojcima, a ako je smjesapreviše suha, dodajte joj još malo kave ili žlicu-dvije mlakog mlijeka.

Dobivenu smjesu razvaljajte pazeći da ima što pravilniji oblik i ravnije rubove.

Za bijeli sloj skuhajte sirup od vode i kristal šećera pa mu dodajte maslac izmiksan sa šećerom u prahu i ribani kokos. Dobro izmiješajte pa smjesu rasporedite po tamnom sloju i zamotajte rolat. 

Uvaljajte kokos rolat u kristalni šećer ili u ribani kokos i ostavite ga u hladnjaku barem četiri sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 09:56