Kad se zaželimo jednostavnih, a ukusnih kolača sa sastojcima koje imamo pri ruci, najbolje se prisjetiti recepata za starinske slastice. Jedna od takvih slastica priprema se s jabukama i orasima, a posebnu joj, ugodno zrnastu teksturu daje griz. Recept je prastari pa su mjere na čaše (od oko 200 ml) i svi smo ga već koristili u različitim varijantama. Posebnost ove verzije je u preljevu od džema (najbolje onog od marelice) koji se posipa krupno sjeckanim orasima.
Ova jednostavna kombinacija jabuka, oraha i griza, blago začinjena vanilijom i cimetom priprema se zaista lako, a osvaja okusom i sočnošću. Ovo bi vam mogao postati najdraži kolač "na čaše".
Kolač s jabukama na čaše
Sastojci
1 čaša oštrog brašna
1 čaša šećera
1 čaša mlijeka
1 čaša mljevenih oraha
1 čaša griza
2 žlice džema
1 žlica vode
2 jabuke
2 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
cimet
krupno sjeckani orasi
Priprema
Pjenasto izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte ulje i mlijeko, promiješajte pa dodajte mljevene orahe, cimet, griz i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Dobro promiješajte pa dodajte naribane jabuke, promiješajte da se smjesa ujednači pa je izlijte u posudu za pečenje premazanu uljem i posutu brašnom (višak brašna prije toga otresite).
Pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C 30 do 35 minuta, a pečeni kolač premažite džemom koji ste razmutili s vodom pa ga pospite nasjeckanim orasima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....