StoryEditorOCM
Slatkostarinski recept

Kolač ‘na čaše‘ s jabukama, grizom i orasima: samo promiješajte sastojke i izlijte ih u kalup! Evo što mu daje posebnost

Piše T. S. M.
13. listopada 2025. - 12:47

Kad se zaželimo jednostavnih, a ukusnih kolača sa sastojcima koje imamo pri ruci, najbolje se prisjetiti recepata za starinske slastice. Jedna od takvih slastica priprema se s jabukama i orasima, a posebnu joj, ugodno zrnastu teksturu daje griz. Recept je prastari pa su mjere na čaše (od oko 200 ml) i svi smo ga već koristili u različitim varijantama. Posebnost ove verzije je u preljevu od džema (najbolje onog od marelice) koji se posipa krupno sjeckanim orasima.

Ova jednostavna kombinacija jabuka, oraha i griza, blago začinjena vanilijom i cimetom priprema se zaista lako, a osvaja okusom i sočnošću. Ovo bi vam mogao postati najdraži kolač "na čaše".

Kolač s jabukama na čaše

Sastojci

1 čaša oštrog brašna 
1 čaša šećera
1 čaša mlijeka
1 čaša mljevenih oraha
1 čaša griza
2 žlice džema 
1 žlica vode
2 jabuke
2 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
cimet
krupno sjeckani orasi

Priprema

Pjenasto izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte ulje i mlijeko, promiješajte pa dodajte mljevene orahe, cimet, griz i brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Dobro promiješajte pa dodajte naribane jabuke, promiješajte da se smjesa ujednači pa je izlijte u posudu za pečenje premazanu uljem i posutu brašnom (višak brašna prije toga otresite).

Pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C 30 do 35 minuta, a pečeni kolač premažite džemom koji ste razmutili s vodom pa ga pospite nasjeckanim orasima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:33