Ako volite biskvite, tradicionalne kolače i jednostavnu pripremu i sastojke, ne preskačite ovaj recept. Naoko je ovo sasvim običan biskvit od griza i možda ćete odmahnuti rukom jer već znate oho - ho takvih recepata, ali vjerujte ovaj je poseban. Riječ je o kolaču koji je u sličnim verzijama prisutan po mediteranskim zemljama Bliskog istoka, pa ga lako pronalazite u grčkim, turskim i egipatskim lokalima. Poseban je jer se pečen zalijeva sirupom karakterističnim za slastice tog podneblja koji se spaja s njegovom prozračnom teksturom zbog čega mu je zbilja teško odoljeti. Tu je naravno i limun za svježinu, a po želji na vrh možete dodati omiljene orašaste plodove za još okusa i bolji vizualni dojam.
Revani (turski kolač od griza)
Sastojci
Za biskvit:
3 velika jaja, sobne temperature
1 i 1/4 šalice griza
1 šalica glatkog brašna
1 šalica običnog jogurta
1/2 šalice biljnog ulja
1/3 šalice kristal-šećera
2 žličice praška za pecivo
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Za sirup:
2 šalice šećera
2 šaice vode
sok jednog limuna
Priprema
Započnite sirupom. Zakuhajte vodu i šećer, pustite ga lagano kuha 10 - 15 min dok se šećer ne otopi, zatim dodajte sok limuna. Pustite da se sirup do kraja ohladi.
Pećnicu zagrijte na 180 ºC, a tepsiju (20x30 cm) obložite papirom za pečenje ili namastite i pobrašnite. Pomiješajte suhe sastojke za biskvit u zdjeli. Jaja sobne temperature mikstajte sa šećerom dok ne dobijete pjenastu i svijetlu smjesu, oko 5 min. Umiksajte jogurt, ulje, vaniliju. Zatim sjedinite sa suhim sastojcima tako da ih lagano umiješate špatulom u smjesu od jaja, izlijte biskvit u pripremljenu tepsiju i pecite 30 - 40 min, odnosno dok biskvit ne porumeni.
Pustite da se biskvit prohladi, zatim ga narežite na kvadratne ploške i ravnomjerno prelijte ohlađenim sirupom. Pustite na sobnoj temperaturi 1 - 2 sata da biksvit popije sirup i možete ga poslužiti. Prije posluživanja po želji pospite kokosom, sjeckanim pistacijama, pekan orasima, orasima...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....