Na naš poziv čitateljima koji vole kuhati i peći kolače da nam pošalju svoje recepte i fotografije javio se i Ante Prskalo. U utrku za vrijednim nagradama Ante se upustio receptom za kolač od banane.
"Ovo je recept koji pravim već godinama, ne znam koliko sam ga puta dosad pekao i svaki put ispadne bez greške i meni i svima koji su ga isprobali. Definitivno najbolji kolač s bananama", poručio je Ante.
Više detalja o natjecanju možete pročitati ovdje, a u našoj rubrici Spiza i putem taga Biramo najbolji recept (koji ćete pronaći na dnu teksta) možete vidjeti koje smo recepte dosad objavili.
Čokoladni kruh s bananama
Sastojci:
150 g šećera
120 g otopljenog maslaca ili margarina
1 veliko jaje + jedan žumanjak
130 g glatkog brašna i 1 puna žličica praška za pecivo
60 g kakaa u prahu
prstohvat soli
60 ml tekućeg jogurta ili kiselog vrhnja
1 vanilin šećer ili rum šećer
3 zrele banane srednje veličine, zgnječene
150 g nasjeckane čokolade po želji
Priprema:
Uključite pećnicu na 180C (160 C ako pečete s uključenim ventilatorom). Namastite i pobrašnite mali kalup za kruh (23x13cm ili otprilike ta veličina) ili još bolje - obložite ga papirom za pečenje.
U veću posudu prosijte brašno s kakaom, soli i praškom za pecivo. U drugoj posudi miješajte otopljeni maslac sa šećerom dok se ne otopi. Tomu dodajte jaje i žumanjak, a zatim dodajte jogurt i zgnječene banane. Umiješajte mješavinu brašna i kakaa tek dok se sve ne poveže, nemojte "premiješati". Zatim dodajte sjeckanu čokoladu. Ulijte u kalup i poravnajte žlicom.
Pecite otprilike 35-45 minuta. Nemojte prepeći. Ako želite da ispadne više kao sočni brownie, pecite kraće. Ako želite da bude baš kao kruh, pecite 45 minuta. Ja volim sočnije pa zato kraće pečem i ispadne savršeno. Uživajte!
Napomena: ovaj je recept fleksibilan. Jednom sam zaboravio staviti žumanjak pa je ispalo dobro. Dogodilo se jednom i da nisam imao jogurta pa sam stavio mlijeko s malo octa i svejedno je ispalo u redu. Ako ne želite jaje u kolaču, samo ga zamijenite veganskim (žlica mljevenog lana s par žlica vode, ostavite da nabubri pa umiješajte u kolač) i opet će dobro ispasti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....