StoryEditorOCM
Slatkobez suvišnih kalorija

Kolač od naranče i badema po Sandrinom je receptu jako sočan, iako se ne koristi ni gram masnoće. Evo kako je to moguće

Piše T. S. M.
6. travnja 2025. - 10:15

Ako vas je uhvatila želja za slatkim, umjesto da se predate uživanju u nezdravim, umjetnim slatkarijama, ispecite kolač po receptu koji nam je poslala Sandra Suhor Galiot, koju pratimo na Instagramu. Sandra ima stvarno dobar recept za slasticu punu okusa Dalmacije - domaćih naranača i bajama.

Ono što nam se također jako sviđa je činjenica da u kolač ne treba dodati ni maslac ni ulje, da bi bio sočan i ukusan sasvim je dovoljna masnoća koju prirpdno sadrže bademi. Tajna je u tome što se za pripremu koriste cijele naranče - nee samo korica ili samo kok, u ovom se slučaju naranče koriste u potpunosti. Upravo zbog toga preporučljivo je da budu domaće i neprskane.

image
Privatni album

Kolač s bademima i cijelim narančama

Sastojci:

3 srednje naranče 
2 jaja
120 g šećera (može i smeđi)
250 g mljevenih badema
50 g brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
prstohvat soli

Priprema:

Skuhajte naranče u kori, ohladite ih, pa ih izmiksajte u pire. Pazite da uklonite koštice iz naranči. Umutite jaja sa šećerom, dodajte pire od naranči, a zatim postupno sjedinite sa suhim sastojcima.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C oko 45 minuta.

Za još bolji okus, karamelizirajte listiće badema (50 g badema, 50 g šećera i oko žličicu vode) te ih stavite na smjesu prije pečenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:16