Danas kora od lubenice redovito završava u smeću, no nekoć ju se znalo jako dobro iskoristiti. Tko je držao kokoši i svinje, koru je čuvao i brižno rezao na kockice pa njome obogaćivao njihovu ishranu. Kome su od dobrobiti domaćih životinja bile draže šarene teglice pune zimnice, od kore lubenice pripremao je različite poslastice.
Jedna od njih je slatko, odnosno jedna vrsta gustog, vrlo zaslađenog kompota u kojemu šećer ima ulogu konzervansa. Slatko je u našim krajevima nešto manje omiljeno, ponajprije zbog toga što je - preslatko. Srećom, postoji recept za slatko koje uz pomoć limuna i octa jako lijepo regulira okus. No to nije sve: caka je u tome da se komadi kore lubenice "špikuju" komadićima limuna.
Još je jedna posebnost vezana uz ovaj recept: trebaju se koristiti kore na kojima je ostao i oko 2 cm debeo sloj crvenog dijela ploda, dok je vanjski, tamnozeleni sloj potrebno oguliti.
Crveno-bijelo slatko od lubenice
Sastojci
1,25 kg šećera
1 kg kore lubenice (debljine 1,5 – 2 cm, s oko 2 cm crvenog ploda)
1 velika žlica vinskog octa
4 limuna
1 štapić vanilije
voda
Priprema
Koru lubenice ogulite od vanjske zelene kore, ali ostavite oko 2 cm crvenog dijela. Narežite na manje komade, stavite u veću posudu i prelijte hladnom vodom u koju ste dodali jednu žlicu vinskog octa.
Stavite na štednjak i kuhajte dok komadi kore ne omekšaju i postanu prozirni. Zatim ih ocijedite i ostavite da se dobro ohlade.
Ogulite 1 limun i narežite ga na vrlo tanke režnjeve. Svaki komad lubenice iznutra pažljivo izbušite nožićem ili drškom žličice te u udubinu umetnite po jedan režanj limuna, pričvršćen čačkalicom ako treba.
U lonac stavite šećer i prelijte ga vodom taman toliko da ga prekrije. Stavite na štednjak i čim prokuha, dodajte komade nadjevene lubenice. Kuhajte dok lubenica gotovo ne omekša.
Kada je lubenica skoro kuhana, dodajte sok od tri limuna i jedan štapić vanilije. Nastavite kuhati dok sirup ne postane gust poput meda. Tada maknite s vatre, uklonite pjenu s površine, pokrijte vlažnom krpom i ostavite do sutra.
Sutradan slatko prelijte u staklenke, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom, hladnom mjestu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....