Danas je sve u znaku krafni pa vjerujemo da će vam dobro doći i ovaj recept. Vrlo je poseban pa vam zaista neće biti naodmet. Dobili smo ga od prave majstorice za slatko, Zorice Pavlović koju možete pratiti na Instagramu Pomoravka, a ako ste obožavatelj laganih, šupljikavih i vrlo mekanih krafni, ovo je recept za vas.
Riječ je o vrsti tijesta nalik onoj za brioche, a unatoč tome što je za njegovu pripremu potrebno uložiti nešto malo više vremena i truda, oni vam se itekako isplate jer možete biti sigurni da ćete dobiti krafne o kojima će svi pričati. I ne samo to, Zorica nam obećava da će krafne napravljene po ovom receptu čak i sutradan biti ukusne i mekane.
Zorica nam poručuje i da ove krafne nikad nisu masne, pod uvjetom da se ispeku kako treba, a to znači da ulje treba biti zagrijano na optimalnu temperaturu, ni previše vruće, ni previše hladno.
Najbolja temperatura je između 175 i 180 stupnjeva Celzija, a ako nemamo slastičarski termometar, možemo se, savjetuje nam, pomoći kuhačom: vrh joj treba uroniti u ulje i pripaziti javljaju li se mjehurići. Ako ih ugledamo, ulje je spremno za prženje. Ako krafne prebrzo tamne, znači da je previše zagrijano i tada mu možemo ddati malo hladnog ulja ili smanjiti vatru.
Brioche krafne
Sastojci:
500 g brašna
250 ml toplog mlijeka
7 g suhog ili 20 g svježeg kvasca
3 žlice sitnog šećera
2 jaja
1 žumanjak
1 žličica soli
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 žličice naribane limunove korice
100 g omekšalog maslaca narezanog na kockice
ulje za prženje
šećer u prahu ili fini kristalni šećer
Priprema:
Ako koristite svježi kvasac, razmutite ga u malo mlijeka od 250 ml, dodajte žlicu šećera od 3 žlice i 1 žlicu brašna, promiješajte i ostavite da kvasac nadođe.
Maslac narežite na kockice i ostavite na sobnoj temperaturi da omekša, a brašno prosijte.
U zdjelu za miješanje stavite brašno, sol, šećer, jaja, žumanjak, koricu limuna i vaniliju i lagano promiješajte.
Dodajte preostalo mlijeko i kvasac pa miksajte oko 5 minuta dok ne dobijete elastično i malo ljepljivo tijesto (ako se previše lijepi, dodajte još par prstohvata brašna).
Dok vam mikser radi, dodajte malo maslaca, ali svaki put morate pričekati, prije dodavanja još maslaca, da se maslac koji ste dodali sjedini sa tijestom. Trajat će neko vrijeme, ali će se sjediniti. Nakon toga mijesite još 2 minute.
Drugu zdjelu premažite s malo ulja, istresite tijesto iz miksera, pokrijte i pustite ga da se diže.
Dignuto tijesto povucite rukom sa svih strana i preklopite, zatim ga pokrijte i ostavite nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku gdje će se ponovno dizati.
Kad se tijesto diglo, izvadite ga iz hladnjaka i ostavite desetak minuta na sobnoj temperaturi. Lagano pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto na otprilike 1,5 cm debljine. Uzmite krug promjera 5 do 6 cm i njime režite krugove u tijestu. Čistu krpu pospite malo brašna i na nju slažite krugove. Ostatak tijesta ponovno premijesite i vadite krugove koliko god možete. Trebali biste dobiti oko 16 krafni.
Prekrijte ih prozirnom folijom i ostavite da se dižu još jednom oko 30 minuta, zatim ih pržite u ulju dubokom oko 6 cm i zagrijanom na 175 do 180°C. Stavite krafne tako da ona strana koja je bila gore prvo ide u ulje, nakon dvije minute preokrenite ih i pržite još toliko.
Uvaljajte ih u šećer te po želji punite uz pomoć slastičarske šprice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....