Sezona pečenja krafni se zahuktava pa vam nudimo jedan odličan recept uz koji će vam biti mekane kao duša, a ukusne kako se samo poželjeti može. Otkrila nam ga je Nina Bedrica, Šibenka čiji Instagram obožavamo jer je pun recepata sličnih ovome.
Nina poručuje da joj je ovo omiljeni recept za krafne i da joj savršeno odgovara to što se jedan dio posla obavi navečer, a drugi ujutro, tik pred pečenje. Jasno, vi sve to možete odraditi i u kraćem roku pa oblikovati krafne čim se tijesto udvostruči, ali polagano dizanje tijesta ima određene prednosti, a jedna od njih je to što ga čini probavljivijim, a neki tvrde i prozračnijim.
Kako god postupili, nakon što oblikujete krafne poslužite se malim trikom koji nam Nina predlaže: svaku krafnu stavite na zaseban komadić papira za pečenje s kojeg ćete je, kad dođe vrijeme za pečenje, lako spustiti u ulje. Zahvaljujući ovoj tehnici, izbjeći ćete pretjerano dodirivanje krafni zbog kojeg im se pokvari lijepi okruglasti oblik.
Po ovom se receptu, poručila je za kraj, dobije 14 do 16 krafni.
Krafne
Sastojci:
500 g brašna
1 suhi kvasac
40 g šećera
prstohvat soli
130 g otopljenog maslaca
200 ml mlakog mlijeka
1 jaje
2 žumanjka
1 žlica ruma
korica 1 naranče
ulje za prženje
Priprema:
Sve sastojke stavite u posudu i miksajte (nastavcima za tijesto) dok se smjesa ne ujednači i počne odvajati od posude. Izvadite tijesto na radnu plohu i još ga malo premijesite, ali nemojte dodavati brašno. Vratite ga u posudu i prekrijte je plastičnom folijom pa ušuškajte tijesto da mu bude toplo.
Ja ih uvijek radim predvečer tako da moje idu na spavanje preko noći. Znači kad se tijesto udvostručilo, premijesite ga i vratite u posudu (prekriti folijom) i neka bude u hladnjaku. Ujutro izvadite tijesto (neka malo odstoji na toplom, bit će vam lakše raditi s njim). Ako ne idu u hladnjak onda samo preskočite taj dio i nakon prvog dizanja ih premijesite pa oblikujte krafne.
Krafne oblikujte tako da tijesto podijelite na komadiće teške oko 60 g pa ih vrtite komadiće po radnoj plohi da se pretvore u glatke kuglice. Tako pripremljene kuglice stavite na zasebne komade papira za pečenje pa ih posložite na plitki pleh i prekrijte dubljim plehom.
Ako je u prostoriji toplo i imate vremena pustite ih da se udvostruče ili malo ubrzajte proces tako da ih stavite u pećnicu zagrijanu na 50°C, ali stavite krpu da pećnica ostane malo otvorena.
Tek kad se udvostruče spremne su za prženje. Spustite ih u ulje zajedno s papirom (jer su tako pahuljaste i lagane kad se dignu da biste ih lako mogli spljošiti) tako da gornja strana ide prema dolje. Poklopite posudu poklopcem i nakon oko dvije minute (pazite na vatru, ne smije biti prejaka) okrenite krafne i pržite ih još minutu-dvije bez poklopca.
Vadite ih ns ubrus, uvaljajte u šećer ili punite po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....