StoryEditorOCM
Slatkoodlična kombinacija

Kremasta i osvježavajuća torta koja izgleda kao da ste je satima radili, a ni pećnicu ne trebate paliti. Ana ima top recept!

Piše T. S. M.
14. kolovoza 2025. - 17:54

Savršena ljetna torta je lagana, kremasta, prožeta voćem i, ono najvažnije, jednostavna je za pripremu te, po mogućnosti, ne uključuje pečenje. Upravo takvu tortu pronašli smo na odličnom Instagram profilu Anina slatka slanoteka.

Torta za koju nam je Ana otkrila recept je sočna, kremasta i priprema se bez paljenja pećnice, a uključuje neodoljivu kombinaciju keksa, voća i lagane kreme s bijelom čokoladom. Idealna je za ljeto, ali i za sve prigode kad vam treba slastica koja izgleda kao da ste se oko nje jako potrudili, iako je priprema zapravo sasvim jednostavna.

image
Privatni album

Torta s višnjama i bijelom čokoladom

Sastojci

Za podlogu:

300 g mljevenog keksa
120 g otopljenog maslaca
100 g šećera u prahu
150 ml mlijeka
1 žlica namaza od lješnjaka (npr. Nutella)

Za voćni sloj s višnjama:

250 g očišćenih višanja 
​50 ml vode
4 žlice hladne vode (za želatinu)
1–2 žlice šećera
1 vrećica želatine (7–10 g)

Za kremu s bijelom čokoladom:

200 ml slatkog vrhnja
100 g bijele čokolade
90 g kiselog vrhnja
50 g šećera u prahu

Za ganache:

100 g mliječne čokolade 
50 g bijele čokolade
150 ml slatkog vrhnja

Priprema

Za početak pripremite podlogu. U većoj zdjeli pomiješajte mljevenu plazmu, otopljeni maslac, mlijeko, šećer u prahu i žlicu namaza od lješnjaka. Sve dobro sjedinite i utisnite u kalup za tortu promjera 22 cm. Ostavite u hladnjaku dok pripremate voćni sloj.

Za sloj s višnjama, stavite višnje, šećer i vodu u manji lonac na laganu vatru te zagrijavajte dok se šećer ne otopi. U međuvremenu želatinu pomiješajte s hladnom vodom i ostavite nekoliko minuta da nabubri, zatim je lagano zagrijte dok ne postane tekuća. Dodajte je u višnje i kuhajte još kratko, uz miješanje. Prohlađeni voćni sloj ravnomjerno rasporedite po ohlađenoj podlozi i vratite sve zajedno u hladnjak.

Za kremu, najprije otopite bijelu čokoladu na pari i ostavite da se prohladi. U drugoj posudi izmiksajte slatko vrhnje sa šećerom u prahu, zatim dodajte kiselo vrhnje. Na kraju umiješajte ohlađenu otopljenu čokoladu. Dobivenu kremu rasporedite preko sloja s višnjama i ponovno vratite u hladnjak, najbolje na nekoliko sati.

Za ganache zagrijte slatko vrhnje do točke vrenja, maknite s vatre i ubacite natrganu mliječnu i bijelu čokoladu. Ostavite nekoliko minuta, zatim promiješajte dok ne dobijete glatku, sjajnu kremu. Prelijte je preko torte i ostavite da se sve dobro rashladi i stisne.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 20:03